Ezt nézd! – Ismerős ritmus

A héten kezdődik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem névadóját únneplő eseménysorozat, amibe a Béla bár is becsatlakozik. És természetesen ez a hét sem maradhat kiállításmegnyitók nélkül: az ISBN könyv+galéria és a balassagyarmati Szerbtemplom Galéria mellett a Professzorok házában is nézhetünk izgalmasabbnál izgalmasabb projekteket.

Július 20-án, hétfőn startol a MOME Moholy-Nagy László születésének 125. évfordulóját ünneplő eseménysorozata, amelynek nyitóbulijakénti tekinthető a Béla bár eseménye, a Moholy-Nagy 125. A 20. század egyik legnagyobb hatású gondolkodója, alkotója volt, aki idén július 20-án 125 éve született. Méltatásra, köszöntésre, ünneplésre született ez a  filmvetítéssel, beszélgetéssel és némi táncos lazulással egybkötött esemény, ami 20:00-kor kezdődik.

Csütörtökön 18:00-kor kezdetét veszi egy pop-up, mindössze egy napig látható kiállítás a Professzorok házában. Bagi Attila Under the skin című projektje – a Water swim with me folytatásaként – a tágabb értelemben vett táblakép jelentéstartalmait vizsgálja. A kiállításon szereplő munkák mindegyike egy-egy murális táblakép kompozíció, melyek kizárólag ebben a viszonyrendszerben, egymást érvényesítve lehetnek jelen, komplexitásukat tehát egymás hiányosságaiból nyerik. A kiállítás alkalmiságát növeli, hogy a murálok mellett hamarosan az épületnek is búcsút intünk.

Szintén csütörtökön, 19:00-kor az ISBN  könyv+galériában kezdődik Kocsi Olga Rákóczi Legendárium című kiállításának megnyitója. A művész projektje a 2019 nyarán a Rákóczi tér és a Víg utca sarkán egykor működő RákóCity projketteremben Rákóczi Legendárium címmel megvalósult installáció és eseménysorozat folytatása. Kocsi a tavalyi kiállítás időtartama alatt megismerkedett a környékbeli lakossággal és járókelőkkel, személyes, néha vicces, néha mélyen megható és érdekes történeteket gyűjtve össze tőlük. A galériában kerek egy évvel később megvalósuló kiállítás a tavaly összegyűjtött legendákból, a Víg utcai nagy közös palacsintasütésből és a limonádézásokból, valamint a projekt során a helyszínen összeállított fotókönyvből táplálkozik. 

110301349 10223310198528343 6839519966769791826 o

Forrás: facebook.com

Szombaton 17:00-kor a balassagyarmati Szerbtemplom Galéria is új kiállítással jelentkezik, A Fehér Vera Mindenki tudja című anyagával.A művész autodidakta fotósként 2005-ben létrehozta a Hibaista Csoportot, ahol koincidenciaművész-társaival a hibákat és a véletleneket előtérbe helyező kísérleti fotográfiával foglalkozott, 2015-ig aktívan publikálva munkáikat. A fotográfia mesterképzést a Kaposvári Egyetemen fejezte be 2019-ben. Első albumát a Magyar Fotóművészek Szövetségének ösztöndíjával hozta létre 2020-ban – ennek címe Fekete Éden, melyben személyes sorsát dolgozza fel, kislányát társszerzőül hívva. Szabadúszó újságíró, fotográfus, a Magyar Fotográfiai Múzeum munkatársa. 

full_004751.png
Ezt nézd! - Friss diplomák, utolsó kör

A héten kihasználhatjuk az idei utolsó lehetőségeinket arra, hogy diplomamunkák és diplomaprojektek között nézelődjünk. Azok se aggódjanak, akik talán már unják a kipakolások sorozatát, ajánlónkban szerepel könyvbemutató, tárlatvezetés és béta-verzió-tesztelés is. Képzőművészet, street-art és tech – szóval igyekeztünk mindenkinek a kedvében járni.

full_004663.png
Ezt nézd! - Diskurzusok hete

Kerekasztal beszélgetések, előadás, artist talk valamint kiállítás formájában manifesztálódó polgári tudatosság és tettrekészség jegyében folytatódik a tavasz. Felkelünk a téli álmunkból és az új év ígéretével új célokat tűzünk ki magunk elé. Azonban megvalósíthatóak-e céljaink, meg tudunk-e bírkózni az elénk gördülő akadályokkal? Segít-e, ha beszélünk a fennálló helyzetről, sőt: érdemes-e párbeszédeket kezdeményeznünk terveinkről és vágyainkról? Továbbá, érdemes-e megosztanunk egymással a már látottakról és átéltekről kialakult véleményünket? Április első hete tökéletes diskurzus-terápiát kínál. Menjünk, érdeklődjünk és beszélgessünk! A hét végére talán kiderül: érdemes-e.