Ezt nézd! – Kiállítás, kiállítás és kiállítás

A hétre csupa izgalmas kiállítást ajánlunk – az FKSE galériájában, a Kisteremben és az aqb Project Space-ben –, illetve egy újabb diplomaprojektet, a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatóinak videópremierjét.

Hétfőn 19:00-kor kezdődik a Tértelen hely videópremier, ami a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet Tanszék harmadéves BA hallgatóinak – Czvetkó Fruzsina, Horváth Mátyás, Lipka Boróka, Sárközi Fanni és Szentimrey Borbála – diplomaprojektje. A Tértelen hely egy archív felvétekből, azok mai rekonstrukcióiból, műalkotásokból és egy hangjátékból felépített videókollázs. A videó az azonos című kulturális projekt keretein belül fonja össze a munkafolyamat során felhalmozódott különböző forrásanyagokat. Segítségével kísérletet tesznek a Blaha Lujza tér karakterleírására és sajátos atmoszférájának kifejezésére.

Kedden 19:00-kor startol a Maradandó maradék – Szintetizálódó idő- és térészlelések című kiállítás az FKSE Rottenbiller utcai bázisán. A tárlat valós és konstruált terekben, a múlt és a jövő rétegei között ingázik. A kiállított művek egy része a mindennapok mozzanatait, személyes tapasztalásait tárgyi motívumokhoz köthető érzelmi minőségeken és emlékeken keresztül tárja fel. A tárgyak az egyes korok és személyek között közvetítőként működnek, ezáltal a hozzájuk rendelt képzettársítások, érzelmek az egyén számára bármikor előhívhatók és felidézhetők.

194338115 4197439433655679 501953891332972051 n

Molnár Zsolt – Ruzicska Tünde: Légzuhatag (részlet), 2021, nyír rétegelt lemez, porcelán, 41 × 42 × 32,5 cm. Fotó: Neogrády-Kiss Barnabás

Csütörtökön 18:00-kor dupla kiállításmegnyitóval készül a Kisterem: míg az egyik térben Molnár Zsolt és Ruzicska Tünde Nyugvó maradványok című közös anyaga látható, a másik kiállítóteret Molnár A levélperem mentén című solo show-jának szentelik. Molnár művészetében meghatározó téma a mezőgazdasági élet jelenkori eszközeinek viselkedése a minket körülvevő természeti környezetben. Installációiban a funkcionalitás és az absztrakció mezsgyéjén egyensúlyozva vizsgálja ezeknek a mechanizmusoknak a pozitív, illetve negatív hatásait az agrárkultúrában. Ruzicska Tünde kerámiáiban az archaikus kultúrák edény lenyomatai és felületei alkotnak geomorf, szalagszerű nyitott térszerkezeteket. Tárgyegyüttesei a dinamika és a mozdulatlanság, a ridegség és az otthonosság között balanszírozva transzformálódnak porcelánszobrokká, melyek napjaink asztali tárgykultúrájának átiratai. Kettejük együttműködése – a képzőművészet és dizájn, az iparművészet és kézművesség határait feszegetve – új, fúzionális és generatív tartalmakat hoz felszínre a földműveléstől egészen a terített asztalig terjedő asszociációk mentén.

Pénteken 19:00-kor az aqb Project Space is új kiállítással jelentkezik. A When Art Meets Society / When Society Meets Art című tárlat fókuszában a társadalmunkra az egyik legnagyobb hatást gyakorló digitalizáció és annak a mindennapi vizuális észlelésünket és értelmezésünket befolyásoló tényezői állnak. A digitális technológia napi szintű használata a kapcsolattartás és kapcsolatteremtés során közvetlen módon hatással van az alkotókra és ezáltal az alkotói folyamatokra is. A kiállításon résztvevő alkotók – Batykó Róbert, Agata Bogacka, Felsmann István, Kristóf Gábor, Ulrike Müller, Anne Neukamp, Szinyova Gergő és Varga Ádám – a közismert képi jeleket egyszerűsítik, absztrahálják, de csakis olyan mértékben, hogy az analógia mindvégig érzékelhető maradjon. Így a kiállításon szereplő munkák a képi transzformáció által az ábrázolás, az ábrázolhatóság és az absztrakció között egyensúlyoznak.

194418798 4197495020316787 711283133035715844 n

Molnár Zsolt: Fészek installáció (részlet), 2021, nyír rétegelt lemez, giclée print ed. 1/1, papírmetszet, ceruzarajz, 223 × 184 × 129 cm. Fotó: Neogrády-Kiss Barnabás

125557211_3852523144757783_2149508909150984670_n.jpeg
Ezt nézd! – Budapest és Pannonhalma

A hétre csupa olyan budapesti kiállítást ajánlunk, amik egy-egy művész munkásságába engednek betekintést. Ilyen az ISBN könyv+galéria solo show-ja, ami a 8. kerület építészeti öröksége mögött megbúvó részletekre nagyít rá, vagy a Budapest Galéria egyénije, ami egy játszótérszerű installációval világít rá a mindennapi teendőink közötti zsonglőrködésre, illetve a Trafó Galéria kiállítása, ami pedig egy világhírű művész kiállításán keresztül tárgyalja az emberi érintkezések, a biztonság és a szabadság új formáit egy meglehetősen korlátozott időszak közepette. És ajánlunk egy olyan pannonhalmi kiállítást is, amit hosszú kutatómunka előzött meg, s ahol egy közösség (kutatók és művészek) gondolatai egyesülnek.

transzperiferia_3.jpeg
Ezt nézd! – OFF záróhét

A héten zár az OFF-Biennále Budapest legtöbb kiállítása, de helyettük sorra nyílnak újabb és újabb válogatások – például a Deák Erika Galériában és a Budapest Galériában. Sőt, itt a diplomaszezon, így a hétre már a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős képzőművészet-elmélet szakos hallgatóinak online projektjét is ajánljuk.

01MuseoAeroSolarRoskilde_4edit-1536x1028.jpeg
Ezt nézd! – Budapesti kiállítások

A héten is folytatódik az OFF-Biennále Budapest programdömpingje, mellette pedig sorra nyílnak a friss kiállítások – főleg Budapesten. Előtérbe kerül Krems kulturális és természeti öröksége, a melankólia speciális válfaja, valamint az emberi test mint építő erő – mindezek a Nagyházi Contemporaryban, a Knoll Galériában és az FKSE kiállítóterében.