Ezt nézd! – OFF záróhét

A héten zár az OFF-Biennále Budapest legtöbb kiállítása, de helyettük sorra nyílnak újabb és újabb válogatások – például a Deák Erika Galériában és a Budapest Galériában. Sőt, itt a diplomaszezon, így a hétre már a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős képzőművészet-elmélet szakos hallgatóinak online projektjét is ajánljuk.

Hétfőn 18:00-kor kezdődik A sárga csendről című online művészeti projekt megnyitója, ami a Magyar Képzőművészeti Egyetem képzőművészet-elmélet szakos hallgatóinak diplomaprojektje. A projekt az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet történetéből kiindulva a mentális betegségek és a társadalmi normák kapcsolatával, a pszichiátria intézményesedésének biopolitikai, hatalmi, ugyanakkor személyes vetületeivel foglalkozik. A diplomázó hallgatók – Balajthy Boglárka, Grisztel Eliza, Martincsák Kata és Menyhért Juci – öt művésszel – Kicsiny Balázs, Kicsiny Martha, Kis Judit, Tillmann Hanna és Ulbert Ádám – dolgoztak együtt, akik műveikben az Intézethez kapcsolódó jelenségekre, mentális betegségekre, vagy a pszichiátria intézményének egyéb aspektusaira reflektálnak. 

Csütörtökön új kiállítással jelentkezik a Deák Erika Galéria is. Szűcs Attila legújabb kiállításán, A kétely és csodálkozás bőségén és legfrissebb festményein egyszerre nagyon sok minden történik. Bruno Latour igencsak régi (múlt századi), de újabban egyre divatosabb kifejezésével élve a festett képek kvázi objektumként működnek. Egyszerre tűnnek konkrét és teoretikus tárgynak, valódi és képzeletbeli helynek, elvont és valós térnek is, ahol különféle dolgok – tárgyak, képek, metaforák, világnézetek, valamint organikus és anorganikus elemek – találkoznak össze egymással. 

Uploadedoriginalimage

Szűcs Attila: Emanation of form-like entities, 2021, olaj, vászon, 80 x 80 cm

Csütörtökön startol a Budapest Galéria legfrissebb kiállítása: Gálhidy Péter szobrászművész Natura morta című anyaga. A művészt már régóta a természet és az anyag összefüggései foglalkoztatják. Nem a naturális másolást, hanem a természet idejének szobrászati megragadását keresi. A természeti, növényi, organikus formák léptékváltása, más anyagokba való átültetése sokkoló, ugyanakkor elgondolkodtató módon állítja meg a nézőt és hívja föl figyelmét a lelassulás, az elmélyedés fontosságára. 

OFF-Biennále Budapest

Elérkezett az OFF záróhétvégéje, a legtöbb kiállítás hamarosan zár, azonban akad néhány kivétel. Összeszedtük, mik azok a kiállítások, amik már csak a héten megtekinthetők: érdemes elzarándokolni az AU Műhely Egyedüllét méhekkel projektéhez, megnézni az ! – Omara hang-tér-foglalását a Kesztyűgyár Közösségi Házban, a Hírdalcsokor: Nem cukorból vagyunk, hanem betonbólt a Vitkovics Mihály utcában, a MENÜ imaginaire – Mit (t)eszel, ha az erőforrások végesek? kiállítást a Culinary Institute of Europe-ban, a Igor és Ivan Buharov Revolúcióbotanikáját az ISBN könyv+galériában, Vladan Joler solo show-ját, az Egy automatizált jelen allegóriáit az Óbudai Gázgyárban, a Hétköznapi hiánycikkeket a 2B Galériában, valamint a Transzperiféria mozgalom – Globális Kelet-Európa és Globális Dél című tárlatot a Fészek Művészklubban.  

Transzperiferia 3

Kubai vendégmunkások kávészünetet tartanak magyar munkatársaikkal a textilgyárban Budapesten, 1980-as évek. Fotó: FORTEPAN / Horváth Péter

01MuseoAeroSolarRoskilde_4edit-1536x1028.jpeg
Ezt nézd! – Budapesti kiállítások

A héten is folytatódik az OFF-Biennále Budapest programdömpingje, mellette pedig sorra nyílnak a friss kiállítások – főleg Budapesten. Előtérbe kerül Krems kulturális és természeti öröksége, a melankólia speciális válfaja, valamint az emberi test mint építő erő – mindezek a Nagyházi Contemporaryban, a Knoll Galériában és az FKSE kiállítóterében.

183946532_2941374566081668_4304109107024592052_n.jpeg
Ezt nézd! – Fotókiállítás, beszélgetések és punkopera

Bár sorra nyitnak a hazai múzeumok, egyre sűrűsödnek a megnézendő kiállítások az OFF-Biennále Budapestnek és a Budapest Fotófesztiválnak köszönhetően, ennek ellenére mi most főként beszélgetéseket, előadást, sőt punkoperát ajánlunk.

179542236_2935136300038828_831159775034619952_n.jpeg
Ezt nézd! – A bőség zavara

Ezen a héten sem fogunk unatkozni: rengeteg kiállítás közül válogathatunk, például a Molnár Ani Galériában, a Godot Kortárs Művészeti Intézetben vagy Budapest számos pontján az OFF-Biennále Budapest szervezésében, s online események is akadnak bőven, mint a Trafó Galéria záró sorozata.