Ezt nézd! – Kimérák, digitális környezetszennyezés és cyberspace atmoszféra

A hétre ajánlunk egy beszélgetést a kortárs grafikáról, amely a Magyar Képzőművészeti Egyetem jubileumi eseménysorozatának első programja, illetve három olyan új kiállítást, amelyek kifejezetten 21. századi problémákat és kérdéseket helyeznek középpontba – az FKSE pincegalériájában, a 1111 Galériában és az aqb Project Space-ben.

Hétfőn 18:00-kor startol a Trendek és trendtelenségek – Beszélgetések a kortárs grafikáról című eseménysorozat első alkalma. A Magyar Képzőművészeti Egyetem a 2021/2022-es tanévben ünnepli alapításának 150. évfordulóját. Az MKE150 projekt első eseménye a beszélgetéssorozat, amelynek célja, hogy feltérképezze, mennyire „trendi” a képgrafika a hazai kortárs művészeti közegben. A hallgatók által szervezett rendezvény keretében számos kérdésre kersik a választ – például: hogyan befolyásolja a művészi látásmódot a képgrafika, vagy hogy miként lehet kortárs módon a hagyományos technikákat alkalmazni? A négy alkalomból álló beszélgetéssorozat első eseményén Gallov Péter, Kortmann Járay Katalin és Kristóf Krisztián beszélgetnek a moderátorral, Salamon Júliával.

Kedden 19:00-kor kezdődik a WOFT (Bús Martina és Kophelyi Dániel) Lair című kiállításának megnyitója az FKSE pincegalériájában. „A pincemély ezúttal nem csupán a ház sötét, földalatti erőivel paktáló része, hanem a Föld belsejébe nyíló képzeletbeli tér bejárata. Akár egy mélygeológiai tároló kapuja, amelyen keresztül az emberiséget megelőző és követő korszakokra nyílik együttes rálátás. [...] Nehéz eldönteni, hogy mindezek a megváltás szimbólumai vagy csupán a kikerülhetetlen végzet jóslatai. Egy azonban biztos: nem csak saját biztonságunk, de a ránk következő civilizációk szempontjából is jobb, ha e kimérákat határozatlan időre képzeletünk legmélyebb tárnáiba temetjük.”

Szerdán 18:00-kor a 1111 Galéria is új kiállítással jelentkezik: a Beyond the Cloud című csoportos válogatással. A tárlat az információs technológia anyagszerűségével és bolygónkkal való kapcsolatával foglalkozik. Miközben erősödik annak illúziója, hogy adatkezelési folyamataink nem öltenek testet, a bolygónk egyre intenzívebben jelzi, hogy a digitális infrastruktúrának igenis van anyagisága, mely rejtve marad előlünk a technológiai eszközök használatakor. A kiállító alkotók – Batke Bendegúz, Lucas de Ruiter, Dublecz Dániel, M. Kállai Kata & Kállai Zsuzsa, Anna Diljá Sigurðardóttir – munkái az óceánok mélyére, Hollandia egyik adatközpontjába és a Londoni Fémtőzsdére vezetnek minket, hogy visszataláljunk technológiai eszközeink és webes interakcióink gyökereihez. A csoportos kiállításon bemutatott művek, kutatásvizualizációk és designprojektek a láthatatlan digitális folyamatok feltérképezésére tesznek kísérletet.

248794349 4572266672812033 3358662028966869594 n

Épül az ENTER_the_FUNKY_JUNGLE című kiállítás az aqb Project Space-ben, forrás: facebook.com

Pénteken 19:00-kor érdemes az aqb Project Space felé venni az irányt, ugyanis ekkor nyílik az ENTER_the_FUNKY_JUNGLE című kiállítás. A cyberspace a benne létrejövő párhuzamos jelenvalóság, tartalmi koncentráltság, a hagyományos értelemben vett térbeliség hiánya és a relatív időérzet miatt beláthatatlan. A sokat vitatott, de mégis kikerülhetetlen posztinternet fogalmának megjelenése óta valamiféle paradigmaváltásnak lehetünk tanúi: a művészek számos új technológiai médiummal kísérletezve vagy – digitális bennszülöttekként – épp az „internet age” hajnalának nosztalgiájával igyekeznek bejárni az új dimenzió határait, valamint a klasszikus eszközöket is ebből, az eddig ismeretlen nézőpontból felülvizsgálva használni. A kiállítás elsősorban installatív művekkel idézi meg a cyberspace atmoszféráját, az „új valóság” fragmentumait.

Képernyőfotó 2021-10-18 - du. 1.57.06.jpg
Ezt nézd! – Belső utazás, tánc és kizsákmányolás

A hétre egy finisszázst és néhány kiállításmegnyitót ajánlunk: a Kesztyűgyár Galéria debütáló show-jához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetést, Moizer Zsuzsa „visszatérését” a Deák Erika Galériában, a Budapest Galéria két, a tánc tematikához kötődő válogatását, valamint a Trafó Galéria tárlatát, ami a természet ellen vétett erőszakos és kizsákmányoló tettek nyomait tárja fel.

torula_rezidencia.jpg
Ezt nézd! – Budapest, Pécs és Győr

A héten nemcsak a budapesti programok kerülnek középpontba: ajánljuk Nemes Csaba egyénijét a pécsi m21 Galériában, ami egy átfogó válogatást mutat be életművéből, illetve a győri Torula nemzetközi projekt keretében megvalósuló csoportos kiállítását, ami Győr városára, ipari múltjára és hagyományaira reflektál. Budapesten pedig a mozgó- és az állóképek ötvözésén alapuló, női történeteket bemutató válogatást az INDA Galériában, valamint a képzőművészetet és az irodalmat összekapcsoló projektet a Faur Zsófi Galériában.

tasnadi1.jpg
HAVI ARCHÍV – október

Az Artmagazinnál fontosnak tartjuk, hogy habár napjaink új cikkek írásával és gondozásával, új lapszámok összeállításával telnek, mégse feledkezzünk meg korábbi tartalmainkról – főleg, hogyha azoknak ma ugyanúgy van aktualitásuk.

243334931_2235332133276678_4709662275097865778_n.jpeg
Ezt nézd! – Képversek, stadionok és madarak

E heti ajánlónkban különféle témákból lehet szemezgetni: a Műcsarnokban és a MissionArt Galériában előtérbe kerülnek Baranyay András művei, illetve levelezése Tandori Dezsővel, a PINCE-ben Papp Sándor Dávid fikciós jelenetét lehet megtekinteni, a Fugában a stadionok kerülnek terítékre, míg az ENIHORN showroomban Horváth Lóczi Judit képzőművész és Horn Enikő legújabb projektje debütál.