Ezt nézd! – Nyíló kiállítások

A hét elhalmoz megnyitókkal: keddre, szerdára és péntekre három kiállítást ajánlunk. A Kisterem, az ISBN és a Trafó Galéria után a hétvége kinyílik a belvároson túlra, a Népsziget és Dunaújváros felé.

Kedden hatkor nyílik Fusz Mátyás első Kisterem Galériában rendezett kiállítása. A cím – Rückenkopf – a Rückenfigur német kifejezésre utal, amikor a hátulról megjelenített figurával azonosul a néző; a filmekben és videójátékokban éppúgy, mint Caspar David Friedrich festményein. A kiállítás egyik terében olyan hézagokat láthatunk, amelyeket a művész saját maga elől kitakar testéből, a másik térhez sorvezetőként egy Merleau-Ponty szöveg kiragadott tételmondatait olvashatjuk. Hangolódásképp két archív cikkünket ajánljuk: a Liget Galériában rendezett Plusz-mínusz három méter, plusz-mínusz három év kiállításról és A madarak tapsolnak, amikor felszállnak művészkönyvről.

Szerdán az ISBN-ben folytatódik a hét Magyari Zsuzsi rólad tuti ebből idéznék című kiállításával. Addig is az idézeteknél maradva beleolvashatunk a kiállító könyveibe, hiszen Éjjeliszekrény rovatunkban őt is kérdeztük.

310667490 555229103274870 8671350747727001242 n

Hoóz Anna grafikája Magyari Zsuzsa kiállításához


Pénteken nyílik a Trafó Galéria új kiállítása, mely témájában folytatja az előző, a betegség sérülékeny állapotával foglalkozó tárlatot. Az Én tartom kézzel az asztalt a lábak helyett a gondoskodási válságot és a pandémia hatására kialakult egészségi és mentális nehézségeket járja körül.

6 paralysis holding on 1 scaled
Sophie Utikal: Paralysis (Holding On) (Bénultság [Kitartás]), 2020

Két éve indult az Artmagazin Online-on Molnár Ráhel Anna tizenkét részes interjú-sorozata, amelyben nemzetközi artist-run művészeti terek működtetőit kérdezte. A Gold und Liebe-beszélgetések az Alterum részeként indultak; a regionális együttműködési projekt cseh, szerb és szlovák artist-run helyeket kötött össze, a magyar résztvevő a MŰTŐ volt. Pénteken hétkor nyílik az Out of Space, a magyar Skurc Group és a lengyel Piana Galeria közös kiállítása, a két csoport kollaborációjának első felvonásaként. A Népszigeten 2019 nyara óta dolgozó Skurc Group az egykori hajójavítótelep munkásainak öltözőjét és zuhanyzóját alakította közösségi térré, valamint itt alakítottak ki műtermet a tagoknak.

Skurcg

A Skurc Group tagjai, fotó: Szalay Krisztina


Szintén pénteken nyílik Gróf Ferenc kiállítása a dunaújvárosi ICA-D-ben, a Beleértve a Holdat és más égitesteket. Bár címét az 1967-es világűrszerződésből kölcsönözték, a tárlat a napjainkban szárnyaló iparágra, a NewSpace-re fókuszál. Gróf munkái az atmoszférikussá duzzadt kapitalizmus lenyomatait vizsgálják: adóparadicsomok a Marson, ritkafém-bányák az aszteroidákon, klíma-és energiaválság, fokozódó politikai instabilitás és háborúk pusztítása a Földön. Gróf Ferenccel legutóbb Fajó János Gyorsuló idő-borítóit feldolgozó kiállításakor készítettünk interjút, 2015-ben a menekültválsággal kibontakozó politikai klímára reagáló csoportos kiállítás, a Cold Wallról jelent meg videóinterjú az Artmagazin Online-on.