Ezt nézd – Szeptember végén

A következő napok vitathatatlanul legnagyobb érdeklődést generáló eseménye a most debütáló Budapest Contemporary. Hogy ki mivel érkezett a Bálnába, arról olvasóink már tájékozódhattak. De arra is kíváncsiak vagyunk, a szervezők hogyan kezelték a hely adottságait, milyen az új vásár összképe a tavaly ugyanitt megrendezett Art Markethez képest. 

Ez a hétvége egy pécsi kirándulást is megér: most zajlik majd a biennálé-kezdeményként is felfogható kortárs kiállítás-sorozat, a LOKART finisszázsa, pontosabban epilógusa tárlatvezetésekkel, kerekasztalbeszélgetésekkel. Utolsó lehetőség, hogy bejárjuk a Zsolnay gyár külön erre az alkalomra megnyíló kemencéit, amelyekben - a kerámiagyártás hűlt helyein például olyan, Magyarországon ritkán látható performansz-videókat nézhetünk, mint a Franciaországban élő Salamon Eszteré, vagy bejárhatjuk a többi, használaton kívüli ipari teret, amiket most a magyarok mellett francia, horvát vagy épp iráni művészek munkái foglalnak el. Például Niloufar Basiri textiljei, aki nyomottmintás bútorszövetdarabokon a francia rokokó zsánerkép-mintákba hímez bele korabeli iráni miniatúrákat imitáló jeleneteket - egymásra vetítve és egyenrangúsítva a két kultúrát.

Niloufar Basiri: Találkozás, 2020, pamutcérna nyomtatott vásznon, fotó © Artmagazin

Aki jövő héten még megengedheti magának, hogy a jó időben a Balatonnál töltse az időt, annak a BOGLÁR 50 keretében megvalósult performanszok újabb sorozatát ajánljuk, vagyis Németh Hajnal Szabadságcsapda-projektjét a balatonboglári Kék kápolnában, mert ott minden nap más-más közreműködő szereplésével lehet majd szimultánkoncert-élményt kapni. 

Ha Budapesten keresünk extrém élményeket, akkor az ISBN könyv+galériát érdemes útba ejteni, amelynek kis szuterén kiállítóterét különféle, dobozokból kiszabadult tárgyak, formák, színek foglalták el, hogy egyelőre még kategorizálhatatlan jelenségként randalírozzanak benne.

Img 6012

Részlet Molnár Judit Lilla installációjából, fotó © Artmagazin

Vagy irány a Liget Galéria, ahol olyasmit lehet átélni, amit csak a Csodálatos iskolabusz című rajzfilmsorozat szereplőinek sikerült - ők ugyanis hirtelen lekicsinyedtek és egy szintén miniatűr buszban bejutottak az emberi szervezet különböző részeibe, közelről ismerkedve az egyes szervek működésével. Előzetesként legyen elég annyi, hogy aki mostanában a Liget Galériába látogat, átélheti milyen lehet visszamászni az anyaméhbe. 

Winter

Stephanie Winter: The Neanderthal – Female History X, 2022, C-print, forrás: Facebook

bpcontemporareegycover.jpg
BUDAPEST CONTEMPORARY KÖRKÉRDÉS I. RÉSZ – MOLNÁR ANI GALÉRIA, HÁROM HÉT GALÉRIA, SZIKRA KÉPZŐMŰVÉSZETI BEMUTATÓTEREM , KNOLL GALÉRIA, HORIZONT, NEMES GALÉRIA

Az Artmagazin Online – üdvözölvén az új kortárs vásár megjelenését a piacon – a szeptember 21 és 24 között megrendezésre kerülő Budapest Contemporary kapcsán körkérdést intézett a kiállító galériához: Milyen kiállítói programot visztek az új vásárra és mi a legérdekesebb mű/műegyüttes, amit nálatok láthatunk? Első rész.

ketteskoverbpcontvasar.jpg
BUDAPEST CONTEMPORARY KÖRKÉRDÉS II. RÉSZ – MissionArt Galéria, The Space, Einspach Fine Art & Photography, Várfok Galéria, Faur Zsófi Galéria, Neon Galéria, Modem

Az Artmagazin Online – üdvözölvén az új kortárs vásár megjelenését a piacon – a szeptember 21 és 24 között megrendezésre kerülő Budapest Contemporary kapcsán körkérdést intézett a kiállító galériához: Milyen kiállítói programot visztek az új vásárra és mi a legérdekesebb mű/műegyüttes, amit nálatok láthatunk? Második rész.

IMG_8918.jpg
IDÉN NEM ÍTÉLTÜK ODA A BEST BOOTH BY ARTMAGAZIN DÍJAT

Az Artmagazin már több mint tíz éve szemlézi a hazai art fairek standjait, és osztja ki az Artmagazin-zsűrinek legjobban tetsző kiállítónak járó díjat. Olyan vásári jelenlétet keresünk, ahol amellett, hogy az adott stand ellátja fő funkcióját – tehát eladásra kínál műtárgyakat –, egységes és átgondolt kínálattal találkozhatnak az érdeklődők.