Luthertől a Bauhausig

kiállításajánló

A Budavári Palota „A” épülete, a volt Munkásmozgalmi Múzeum szomorúan várja a lassan beköltözködő Nemzeti Galériát - mióta a Ludwig Múzeum kitelepült Dél-Pestre.
A Galéria egy Németországból kölcsönzött időszakos tárlattal nyitja meg új szárnyát. A grandiózus vörösmárvány-mészkő enteriőrrel így elsőként a németek protokolláris kölcsön-kiállítása veszi majd fel a versenyt.

id. Lucas Cranach után: Luther Márton arcképe, 1529 (Stiftung Schloss Friedenstein, Gotha)

Ugyanis: a Németország új szövetségi tartományaiból érkező, több mint 700 év kincseit felvonultató tárlat a Nemzeti Kulturális Intézmények Konferenciája által összefogott 23 gyűjtemény, illetve a kiállításra meghívott vendégintézmények anyagából válogatva mutatja be a német tudomány, művészet és történelem kiemelkedő emlékeit. A kiállított 350 tárgy fél évezred németországi gyűjtéstörténetén vezet végig, a fejedelmi udvarok kincstáraitól a felvilágosodás tudományos gyűjteményein keresztül a modern múzeumokig. A sokszínű válogatásban helyet kapnak a Dürer-kor grafikájának, a romantika festészetének, az Európán kívüli kultúráknak és a Bauhaus ipari formatervezésének alkotásai is.

Magyar Nemzeti Galéria
2006. július 24–október 15.

2006/3. 33. o.