Kinyitott a Design Terminál

Artanzix

A Nyiri István által 1949-ben tervezett Erzsébet téri buszpályaudvar története újabb fordulóponthoz érkezett. A kulturális minisztérium 2004-ben döntött úgy, hogy dizájnközpontot telepít a kiürített, de műemléki védettséget élvező pályaudvar épületébe.

Dacára a hamar felálló szakmai stábnak és a dinamikus ágazat ösztönzésének, az építkezés teljes pénzügyi káoszba fulladt. (2010-ben hűtlen kezelés miatt eljárás indult a kivitelező ellen.) Az elmúlt pár évben a Design Terminál névre keresztelt intézmény így csak takaréklángon üzemelt; saját helyszín nélkül megvalósította a mindig gazdag programkínálattal rendelkező Design Hetet. Egy sikeres Design Terminál megteremtése nem a muzeológusok és a bölcsészek magánügye, a dizájn a kreatív iparág egyik legjobban pörgő üzletága világszerte. Ráadásul a MOME-t évről évre tehetséges és jól képzett fiatal szakemberek hagyják el, akik nehezen boldogulnak a szerény gyártókapacitásokkal rendelkező magyarországi színtéren.

A nemzetközi gyakorlat azt diktálja, hogy nemzeti intézménynek kell segíteni a kibontakozást, kiállításokkal, pályázatokkal, vásárokkal – itthon és külföldön egyaránt. Ahogy a 19. század végén az iparművészeti múzeumok alapítása (lásd Bécs vagy Pest) elsősorban a hazai ipar felfuttatását célozta meg, úgy ma a Design Terminálnak komoly szerepe lehetne a GDP növelésében. Most az újonnan kinevezett ügyvezetőre, Englert Róbertre és a kreatív igazgatóra, Ács Zoltánra vár a feladat, hogy megfeleljen ezeknek a kihívásoknak. A tervek szerint lesz kávézó, dizájnbolt, workshop, szeminárium, kiállítás és vásár. Egy jól működő Design Terminállal mindenki jól járna.

R. G.

Full 002591