Coming soon - Új múzeum…

Einspach Gábor

Mindig nagy kérdés egy gyűjtő számára, mi történjék az anyaggal, mikor már túlnőtte a kezelhetőség kereteit. A közelmúltban elhunyt Vasilescu János gyűjteményének java Győrbe került, ahol már Kolozsváry Ernő és Radnai Béla gyűjteménye is elhelyezést nyert, Mihályfi Ernő festményei Salgótarjánban vannak.
Hamarosan Pécsre is kerül egy jelentős gyűjtemény: az Antal–Lusztig Gyűjtemény egy része tartós letétként kerül a városba. Az önkormányzat az ezer négyzetméteres ingatlant és a működtetést tíz évre biztosítja, de a szerződés lejárta után lehetőség van a hosszabbításra.

A 19. és 20. századi magyar művészetnek a legfiatalabb kortársakig ívelő keresztmetszetét bemutató több ezer darabos gyűjtemény festészeti, grafikai és kisplasztikai anyagából Antal Péter és Várkonyi György válogatta ki a falra kerülő tárgyakat. Jelenleg virtuális kiállítás készül, egy szempontot kell csak figyelembe venni: a minőséget, most még bármi cserélhető.
Az októberben nyíló múzeum Szinyei Merse Pállal és Munkácsy Mihállyal indul, a nagybányai iskola Ferenczy Károly egy főművével kezdődik, majd jelentős neós művekkel folytatódik; a múzeum a Gresham-kör és az alföldi iskola teljes keresztmetszetét bemutatja, majd az Európai Iskolával és a gyűjtemény gerincét képező Ország Lili, Bálint Endre, Korniss Dezső, Vajda Lajos műveivel ér véget oly módon, hogy egyes alkotóktól több képet, mini életmű-tárlatot mutat be. Az anyag egy másik részét Debrecen fogadja be egy európai színvonalú, kortárs múzeum létesítésével.


2006/3. 31. o.