Gyagilev és az Orosz Balett aranykora, 1909–1929

A londoni Victoria&Albert Múzeum Szergej Gyagilev és az Orosz Balett 20 éves diadalmenetének állít emléket mostani kiállításával.

42 kiallitasajanlo5

Balettcsizma. Alicia Markova viselte az Igor hercegben 1926 körül Museum no. S.655&A-1983

Gyagilev társulata a cári Oroszország utolsó tűzijátékaként robbant be a világháború előtti Európába, minden vendégszereplésükön rajongók tömegeit hagyva maguk után, akiket a mozdulatok mellett elkápráztattak a fantasztikus díszletek, jelmezek, az egész jelenség egzotikuma.

A legfőbb szenzációt Václav Nyizsinszkij fellépései jelentették, nemcsak azért, mert ugrásai, piruettjei már-már emberfeletti képességeket mutattak, hanem a szerepmegformálásaiból sütő szokatlan szexuális töltet miatt is.

Gyagilev 1914 után már nem tért vissza Oroszországba, Európában viszont a korszak legnagyobb képzőművészeivel, divattervezőivel társult, Picasso, Matisse, Goncsarova mint díszlettervező, Chanel, Poiret, Barbier mint jelmeztervező, Sztravinszkij, Prokofjev, Debussy mint zeneszerző dolgoztak vele.

42 kiallitasajanlo6

A londoni kiállítás azokat a relikviákat vonultatja fel, amelyek túlélték az azóta eltelt viharos évtizedeket – ezek elsősorban ruhák, díszlettervek és fotók.

Amikor Gyagilev halála után a társulat feloszlott, széthordták a jelmezraktár készletét. A ruhák közül addigra már sok magánkézbe került, hiszen az állandó pénzhiánnyal küzdő Gyagilev néha arra kényszerült, hogy időről időre eladjon belőlük.

Ezek közül az évek során sok a Victoria & Albert Múzeumba került, ahol megpróbálták rendbe tenni és konzerválni a rendkívül sérülékeny – ámde immár műtárggyá avanzsált – jelmezeket, kiegészítőket.

A kiállított darabokról ma már nehéz elképzelni, hogy hogyan is lehetett ezekben a súlyos, merev, meleg és sokszor túldíszített ruhákban táncolni – mindenesetre így legalább nagyobb eséllyel maradtak meg az utókor számára. A hálás utókor pedig felfedezve értéküket és hogy micsoda időkről és történetekről mesélhetnek, manapság akár ötezer font körüli összegeket is megad értük.

(Az egyik legizgalmasabb történet Václav Nyizsinszkij és Pulszky Romola házassága, erről az Artmagazin következő számában olvashatnak majd.)

42 kiallitasajanlo7

Tamara Karsavina egy képeslapon

 

 

2010. szeptember 25 – 2011. január 9-ig, Victoria&Albert Múzeum, London