Kiállításajánló: Birkás New Yorkban

Rieder Gábor

Birkás Ákos vakító indigókék árnyalatait és szögletes, mégis bravúrosan festői fotórealizmusát most már a New York-i közönség is megcsodálhatja.

42 kiallitasajanlo2

Birkás Ákos: Akció, 2010, olaj, vászon, 190×310 cm, © Galerie Zürcher, New York © fotó: Galerie Zürcher, New York

Birkás nem csak ígéret maradt, akit keblén melengetett a ’70-es évekbeli hazai neoavantgárd, majd a ’80-as évekbeli Hegyi Lóránd által terelgetett újszenzibilitás-csapat, most már egy komoly East Village-i helyszínen állít ki. A magyar kereskedők keze eddig már nem ér el, a Németországban is karriert építő Birkást három komoly galéria menedzseli: a bécsi kötődésű Hans Knoll, a berlini galeristavilág nagyragadozója, az Eigen+Art, valamint a Párizsban és New Yorkban is jelen levő Galerie Zürcher.

Az Amerikában bemutatott képek a festő legújabb, sajtófotók alapján készült sorozatából valók. A széles vászonra festett olajképek a globális falu pillanatképeit rögzítik: gépfegyveres, igazoltató rendőrjárőröket, turbános muszlim férfiakat, összezsúfolt fekete gyerekeket és előadást hallgató ázsiai nőket. A hírműsorok és újságok – fantasztikus színskálára átültetett – felvételei finom politikai húrokat pengetnek.

 


Galerie Zürcher, New York, 2010. december 7 – 2011. január 30.