Kiállításajánló: Magyarok Párizsban

Rieder Gábor

1968-ban itthon is forradalom zajlott, csak nem a campusokon, hanem a piacosító Új mechanizmust bevezető gazdaságpolitikában és a neoavantgárd színrelépésével újjászülető képzőművészetben.

38 kiallitasajanlo8

Szombathy Bálint: Lenin Budapesten, 1972, fotó akció, 13 részes fotósorozat | a művész tulajdona


Ekkor tartotta első kiállítását az Iparterv Vállalat dísztermében egy új nemzedék, akik elvetve a hivatalos művészet szűkös korlátait, visszatértek az avantgárdizmusok tiszta ősforrásaihoz, az öreg, zsörtölődő Kassák Lajoshoz és a technikai mesterfogásokat ismerő Korniss Dezsőhöz. Amihez persze hozzávegyítették a Nyugatról begyűrűző pop-artot és a harde edge-et, Hamvas Bélát és a kurtára sikerült Európai Iskola tanulságait. A rikító geometrikus színmezők, a töredékes gipszélek, a mennyezet alatt lebegő érthetetlen objektek friss szellemisége sokkolta a nézőket. Frey Krisztián próbababája, Jovánovics gipszfigurája vagy Konkoly kitömött plasztikája fittyet hányt a szobrászat klasszikus szabályaira, Keserü Ilona formázott vásznai, Lakner pop-artos jegyei, Frey Krisztián lemázolt cipői és Bak Imre tiszta színfoltjai pedig új energiával töltötték meg a Bernáth melankolikus hagyományán rágódó magyar festészetet. De a történet szomorú fordulatot vett: a neoavantgárd virágzásnak hamar vége szakadt, a hetvenes évek elején – érezve a gazdasági reformok kudarcát – ismét bekeményített a diktatúra, letiltották a közös kiállításokat és szétszórták a keménymagot. A párizsi Pompidou Központ A múlt ígéretei 1950-2010 – A valahavolt keleti blokk szakadozott művészettörténete címmel mutat be válogatást, amelyben Csörgő Attila, Erdély Miklós, Hajas Tibor, Szombathy Bálint és Tót Endre művei kaptak helyet. Az eseménnyel párhuzamosan – együttműködve a rangos Pompidou-val – rendezte meg a Párizsi Magyar Intézet a maga Iparterv-kiállítását (Progresszivitás és illúzió címmel), az 1968-as és ’69-es év azóta már múzeumba került jellegzetes alkotásaiból.

 

Les Promesses du passé, Une histoire discontinue de l’art dans l’ex-Europe de l’Est | Centre Pompidou, 2010 április 14 – július 19-ig

Progresszivitás és illúzió, Párizsi Magyar Intézet, 2010. április 15 – 2010. július 10.