Kiállításajánló: München magyarul

Rieder Gábor

Újabb sikerkiállításnak ígérkezik a Nemzeti Galéria nagyszabású tárlata, amely a müncheni akadémián tanuló vagy a városban működő magyar festőket veszi számba.

34 kiallitasajanlo8

Újabb sikerkiállításnak ígérkezik a Nemzeti Galéria nagyszabású tárlata, amely a müncheni akadémián tanuló vagy a városban működő magyar festőket veszi számba. A 19. század második felének festészeti fejlődését a kiállítás egy ez idáig kevéssé vizsgált szempontból helyezi górcső alá, kapcsolódva a müncheni akadémia 200 éves évfordulója kapcsán megélénkülő kutatásokhoz. A művészettörténészek körében (és Kovács Ágnes Magyarok Münchenben című cikksorozatának köszönhetően az Artmagazin olvasói körében is) közismert, hogy ebben az időszakban szinte minden magyar művésznövendék megfordult Münchenben, az Isar-parti metropolisban, hogy a hazai képzés hiányát az ottani akadémián pótolja. A magyar művészek a 19. század második felében több hullámban érkeztek a bajor fővárosba, stílusukat az 1850-es évek végétől leginkább a történeti festészet alakította, s közülük három mester – Wágner Sándor, Liezenmayer Sándor és Benczúr Gyula – az akadémia professzoraként is tevékenykedett. A hatvanas évek végétől a nyolcvanas évekig már a Párizsból érkező, mégis sajátosan münchenivé váló realizmus nyomta rá bélyegét a festőhallgatók munkásságára. (Munkácsy Mihály és Mednyánszky László mellett például Rippl-Rónai József is Münchenben kezdte pályafutását.) 

34 kiallitasajanlo9

A nyolcvanas években különösen sokan fordultak meg a bajor fővárosban, Hollósy Simon és a körülötte csoportosuló fiatal magyarok a szintén Párizsból érkező, gyöngyházfényű, finom naturalizmus szellemében alkottak. Hollósy köréből nőtt ki végül az a társaság, amelyik 1896-ban Nagybányára települt és útjára indította a modern magyar művészetet. A művészteleptől függetlenül honfitársaink továbbra is utaztak Münchenbe: az első világháborúig folyamatos magyar jelenlét figyelhető meg mind az akadémián, mind az ebben az időben egyre inkább virágzó magángalériák kiállításain. A grandiózus kiállításon egymás mellett láthatjuk a legjobb 19. századi művészeink alkotásait a korabeli nemzetközi mesterek hasonló szellemben készült munkáival. Sztárparádé a belle époque-ból, vagy hogy stílszerűbbek legyünk: a schöne Epochéból!


Magyar Nemzeti Galéria, 2009. október 1. – 2010. január 10.