Basszus, már bezárt? – Asztalos Zsolt: My Art

Későknek, feledékenyeknek, workaholicoknak vagy bárkinek, akinek nem volt ideje megnézni.

Asztalos Zsolt My Art című sorozatában saját műveit állítja fókuszba, eddigi munkásságát dolgozza fel. A műtárgy szellemi erején kívül a műtárgy fizikai jellege foglalkoztatja. Műtárgyakból épít installációkat, melyeket fotókon dokumentál. A műtárgyak egyfajta eszközökké válnak egy újabb mű létrejöttében. A művészetén való különös felülemelkedés, játékos nagyvonalúság hatja át a My Art sorozatot. A fotókon szereplő műtárgyak soha nem fedik fel valódi jellegüket.

Asztalos Zsolt (1974) 1999-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán Dienes Gábor, majd Maurer Dóra osztályában. Közel száz hazai és nemzetközi, csoportos és egyéni kiállításon vett részt. 2013-ban a Velencei Képzőművészeti Biennálén a Kilőtték, de nem robbant fel című alkotásával képviselte Magyarországot. 2007–2010 között Derkovits Gyula-ösztöndíjban részesült, majd 2016-ban Munkácsy Mihály-díjjal tüntették ki. 2017-ben szerepelt a Bukaresti Biennálén. 2020-ban egyéni kiállítása nyílik a Kiscelli Múzeumban, illetve csoportos kiállításon vesz részt a Portlandi Kortárs Művészeti Központban Ismeretlen szerző címmel.

Asztalos konceptuális művész, különféle multimediális technikákat alkalmaz; installációban, videóban, fotóban, printben, ready-made-ben gondolkozik. Munkái két fő témát ölelnek fel: a hétköznapi ember helyzetét a fogyasztói társadalomban és a múltunkhoz való viszonyt, az emlékezés relativitását vizsgálják.

A kiállítás megtekinthető volt: 2020. április 25-ig, keddtől péntekig 12 és 18 óra, szombaton 11 és 17 óra között
Helyszín: Molnár Ani Galéria, 1088, Budapest, Bródy Sándor u. 36.

Fotók: Asztalos Zsolt: My Art, enteriőrfotó / a Molnár Ani Galéria jóvoltából

Asztalos Zsolt My Art Kiallitas 13
Asztalos Zsolt My Art Kiallitas 4
Asztalos Zsolt My Art Kiallitas 8
Asztalos Zsolt My Art Kiallitas 5
Asztalos Zsolt My Art Kiallitas 6
Asztalos Zsolt My Art Kiallitas 7
Asztalos Zsolt My Art Kiallitas 9
Asztalos Zsolt My Art Kiallitas 10
Asztalos Zsolt My Art Kiallitas 11
Asztalos Zsolt My Art Kiallitas 12
Asztalos Zsolt My Art Kiallitas 14
Asztalos Zsolt My Art Kiallitas 15
Asztalos Zsolt My Art Kiallitas 16
Asztalos Zsolt My Art Kiallitas 18
Asztalos Zsolt My Art Kiallitas 17
Asztalos Zsolt My Art Kiallitas 19
Asztalos Zsolt My Art Kiallitas 20
full_006177.png
Felszívódott emlékek, hiányzó információk

Az ISBN könyv+galériában látható Asztalos Zsolt-kiállítás a művészettörténet ismeretlen szerzőinek állít emlékművet.

full_003314.jpg
Áthallás, feszültség, metafora

„A magyar pavilonban ennek a munkának egész különös akusztikája lesz. A „fel nem robbant bomba” képzete egész Magyarországra, ugyanakkor Kelet-Európára is ráhúzható – a frusztrációra, a bennünk élő feszültségre utal.”– mondta a Velencei Biennálén idén bemutatott installációjáról Asztalos Zsolt.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán 2000-ben végzett sokoldalú művész installációja, a Kilőtték, de nem robbant fel című munka képviseli Magyarországot június 1. és november 24. között az 55. Velencei Képzőművészeti Biennálén. A nyertes pályamű kurátora Uhl Gabriella.