HETI POP – Új MET gála, lappangó művek és árvíz miatt bezárt Velencei Biennálé

A Velencei Biennálé néhány napra bezárta kapuit a hatalmas esőzések és a klímaváltozás eredményeképp bekövetkezett, a szokásosnál sokkal erőteljesebb áradás következtében. Szerdán reggel a város jelentős része víz alá került – a vízszint magassága elérte az elmúlt 50 évben tapasztalt legkritikusabb állapotot. A biennálé területén komoly, helyre nem állítható kár nem keletkezett, a város történelmi épületei azonban nagyobb problémákkal küzdenek, jelenleg is tart a felmérés és a latolgatás, hogy az áradás visszahúzódása után vajon orvosolhatóak-e a keletkezett károk.

A stranded waterbus after being washed away by an exeptionally high tide, November 13, 2019 in Venice. Photo by Marco Bertorello AFP via Getty Images.
Forrás: news.artnet.com

A Virág Judit Galéria legújabb kiállítása az aukciósház november 17-i aukcióján szereplő 160 anyagát mutatja be. A 160 milliós összkikiáltási árú alkotásokat bemutató, ingyenes tárlat a mai napon tekinthető meg utoljára az aukció előtt. Külön érdekesség, hogy itt több olyan alkotást is láthatunk, amelyek csupán néhány napra kerülnek nyilvánosság elé, miközben magángyűjteményből magángyűjteménybe vándorolnak az aukció okán. A kiállítás anyagában szerepel többek között Lakner László Metamorfózis – egyszer, aztán, később című festménye, amely tigrisfejű öltönyös alakok triptichonszerű kompozícióját ábrázolva 1967-ben a Fiatal Művészek Stúdiójában nagy megrökönyödést okozott, hiszen metaforákká sűrítve kora társadalomkritikáját ábrázolja.

Lakner László metamorfózis egyszer, aztán, később 1964 1967
Forrás: index.hu

Kihirdették a 2020-as MET gála témáját. A minden év első májusi hétfőjén tartott rendezvény jövőre az About Time: Fashion and Duration (Az időről: divat és időtartam) címet viseli – a résztvevőknek ezen cím mentén kell inspirálódniuk és felöltözniük. A Vogue-nak adott interjújában Andrew Bolton, a Met kosztümrészlegének vezetőségi tagja azt mondta, hogy az esemény célja most egy új, fragmentált, heterogén és talán következetlen divattörténet újraalkotása. A központi referenciapont pedig nem más, mint Sally Potter 1992-es Virginia Woolf-adaptációja, az Orlando, amelynek egyik ikonikus jelenetében Tilda Swinton egy labirintusba 18. századi francia női viseletben lép be, hogy onnan 19. század közepi ruhákban távozzon.


Forrás: i-d.vice.com

Források: news.artnet.comindex.hui-d.vice.com