HETI POP – Elhunyt John Baldessari, rajzolt Vogue címlapok, fehér zászlók Iránban

88 éves korában elhunyt a kaliforniai konceptuális művész, John Baldessari, aki munkája és tanítói tevékenysége révén segített felépíteni a Los Angeles-i művészeti közeget, mentorálva a kortárs művészeket. A befolyásos és elismert művész, aki sokat tett városa nemzetközi művészeti központtá formálásáért, a Los Angeles-i Venice-ben található otthonában hunyt el, a hírt stúdiójának menedzsere, Virginia Gatelein erősítette meg. A halál okát egyelőre nem tudni. Baldessari az 1950-es években szemi-absztrakt festőként kezdte meg karrierjét, de 1970-ben annyira eltávolodott korábbi alkotásaitól, hogy úgy döntött, összes addigi festményét elégeti a San Diego-i ravatalozóban. Munkáiban médiumok széles skálájával dolgozott: videók, fotográfiák, printek, szobrok, szöveg alapú munkák, installációk és festmények teszik ki oeuvre-ét.

Artist John Baldessari working in his Santa Monica studio in 1986.
Forrás: latimes.com

Az olasz Vogue évindító januári száma nyolc különböző, rajzolt címlappal jelenik meg. A környezettudatosság jegyében az olasz szerkesztőség úgy döntött, hogy ennél a lapszámnál elhagyja a címlapfotózást – felhívva a figyelmet az ehhez hasonló fotózások ökológiai lábnyomára. A fenntarthatóság jegyében született ötlet kapcsán Emanuele Farneti szerkesztői leveléből azt is megtudhatjuk, hogy egy szeptemberi szám fotós anyagán nagyjából 150 ember dolgozik, legalább 40 autó áll készenlétben és több mint 16 nemzetközi szállítási folyamat történik az előkészületek során. Nem beszélve a fotózások áramigényéről…


Forrás: condenast.com

Mohammad Hassan Forouzanfar Irán-szerte fehér zászlókat tűzött ki a világörökségi helyszínekre – miután Donald Trump a héten Twitter-üzenetben fenyegetőzött az iráni kulturális helyszínek – szám szerint 52 – megtámadásával az USA és Irán között zajló politikai konfliktus következményeként. Forouzanfar az említett rémisztő következményeket rebesgető bejegyzésre reagálva kezdte meg konceptuális projektjét – amellyel szeretné felhívni a figyelmet a veszélyben lévő kulturális örökségek fontosságára. A digitálisan manipulált képek formájában megvalósuló projekt arra mutat rá, hogy az ország történelmének és kultúrájának fontos elemei hogyan kerülhetnek az ellentétbe keveredő nemzetek közötti kereszttűzbe.

mohammad hassan forouzanfar raises a white flag across world heritage sites in iran designboom
Forrás: designboom.com

Pár nappal a Golden Globe-gála után a Critics Choice Association (CCA) amerikai filmkritikus-szervezet is bejelentette, hogy díjátadó vacsoráján csak növényi alapú ételeket szolgálnak fel a klímaválság elleni küzdelem jegyében. A CCA csütörtöki közleményében hozta nyilvánosságra, hogy 25. alkalommal megrendezett vasárnapi gáláján csak növényi alapú étel kerül az ünneplők asztalára. A szervezet szerint ezzel a lépéssel rávilágítanak a fenntarthatóság jelentőségére, és felhívják a figyelmet a világban egyre növekvő klímaválságra. A ceremónián a szokásos hamburgerek helyett vegetáriánus tacót és burritót kínálnak majd, és a desszertek is növényi alapanyagokból készülnek. A gálára mintegy ezer vendéget várnak a Santa Monica-i Barker Hangarba.

 

Források: nytimes.comtheguardian.comdesignboom.com