HETI POP – Új Zaha Hadid stadion, az évtized legfontosabb műtárgyai és kapuit bezáró múzeum

A nemzetközileg elismert építész örökségét őrző Zaha Hadid Architects megkapta az engedélyeket, hogy elkezdje a teljesen fából készülő standionjuk tervezését. A 2016-ban nyilvánosságra hozott stadionötlet az angliai Gloucestershire-ben valósulhat meg – a városban tervezett Eco Park fejlesztés részeként. A stadion mellett a fejlesztés az Ecotricity névre hallgató energiatársaság számára is biztosít újabb helyszínt, valamint természeti rezervátumot és tömegközlekedési csomópontot is tervez kialakítani a ZHA csapata.

zaha hadid architects' all-timber stadium receives planning permission
Forrás: designboom.com

Washingtonban 2008-ban nyílt meg a modern kori történelmet az újságírók szemén keresztül vizsgáló és bemutató privát múzeum, a Newseum. A város központi részén elhelyezkedő üvegfalú épületben működő intézmény 11 éves fennállása után financiális problémák miatt bezárja kapuit. Az épület 372 millió dollárért kelt el és a John Hopkins University vette meg.

Mik voltak az évszázad legfontosabb és legbefolyásosabb képzőművészeti alkotásai? Az Artnet szerkesztősége több mint 100 művészeti szakembert – galeristát, kurátort – és művészt kérdezett arról, hogy vajon melyik műtárgyak fogják kiállni az idő próbáját? A weboldalon olvashatóak a szerkesztők által szelektált válaszok.

Kara Walker's A Subtlety...or the Marvelous Sugar Baby (2014). Image courtesy of gigi via flickr.
Forrás: news.artnet.com

A Musée du Louvre nagy retrospektív kiállítással emlékezik meg Leonardo da Vinci halálának 500 éves évfordulójáról. A tárlat célja, hogy megmutassa, Leonardo hogyan helyezett kiemelt hangsúlyt festészeti munkásságára és milyen kapcsolatban volt a világ különböző kérdéseit kutató hozzáállása festészeti érdeklődésével. A múzeum saját tulajdonában lévő 5 festmény és 22 rajz mellett nagyjából 120 kölcsönzött munkát – kéziratokat, szobrokat, festményeket és rajzokat – állít ki. A kiállítás alatt a Mona Lisa saját helyén, az intézmény állandó kiállításán lesz látható.

louvre leonardo
Forrás: designboom.com

Virgil Abloh kapszulakollekciót tervezett a párizsi Musée du Louvre számára. A kollekció Leonardo da Vinci munkáinak részleteivel dekorált pólókból és kapucnis pulóverekből áll és a művész halálának ötszázadik évfordulójára készült. A Louis Vuitton férfi részlegének vezető kreatívja saját márkája, az Off-White ℅ alatt jelentette meg az új ruhadarabokat – így a ruhákon Da Vinci műveinek részletei mellett a márka szokásos szimbólumai is megtalálhatóak.

Virgil Abloh creates streetwear collection for the Musée du Louvre
Forrás: dezeen.com

Források: designboom.com, nytimes.comnews.artnet.comdesignboom.comdezeen.com