HETI POP – Solange a Velencei Biennálén, deszkás pálya egy milánói múzeumban, lemondott Art Basel esemény és hangszobor-kiállítás a Müpában

Beyoncé húga, a szintén előadóművész Solange új performansszal debütált a Velencei Biennálé zárásának alkalmából. Csak egy héttel a Los Angeles-i Getty Museumban előadott Bridge-s után az 58. Velencében rendezett képzőművészeti biennálé záróeseményén folytatódik Solange zenével és mozdulatokkal kísérletező projektje egy újabb darab bemutatásával. A transzformáció és spirituális átalakulások támakörét boncolgató performansz közönségét most is arra kérték, hogy a teljesebb élmény érdekében fekete ruhában érkezzenek. Az előadás a biennáléra váltott jeggyel volt látogatható.

Solange Knowles 2019 (1)
Forrás: dazeddigital.com

A La Triennale di Milano keretein belül fluoreszkáló deszkás pályát alakítottak ki az egyik múzeum belső tereiben. Sőt a november 26-án megnyitott pályát belépődíj nélkül, ingyenesen használhatják az érdeklődők. A projekt a múzeum egész éves Year of Play című eseménysorozatának kezdő állomása – a brit kurátor, Julia Peyton-Jones által megálmodott sorozat egy sor interaktív projektet vonultat majd fel. A helyspecifikus installációként megvalósuló, OooOoO névre hallgató pályát a koreai Koo Jeon tervezte és a múzeum földszinti tereiben látogatható.


Forrás: designboom.com

Az Art Basel törölte az Art Basel Inside címen meghirdetett luxus konferenciáját. Az elképesztően drága, 15000 dolláros jegyárakkal operáló, csupán két hónapja nyilvánosságra hozott eseményt, amit Abu Dzabiban tartottak volna, a szervezők állítása szerint nem a magas jegyár miatt kellett lemondani. Az esemény eredetileg egy háromnapos konferencia lett volna, a svájci kurátor és művészettörténész, Marc-Olivier Wahler szervezésében. Célja az volt, hogy befolyásos vállalkozókat, kulturális szakembereket és művészeket hozzon össze.

The Emirates Palace in Abu Dhabi. Photo by: Godong/Universal Images Group via Getty Images.
Forrás: news.artnet.com

Hangszobor-kiállítás nyílt csütörtökön a Müpában, ezzel párhuzamosan pedig online árverés indult a zenei motívumok által inspirált művekre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javára. A licit.adomanyozz.hu oldalon befolyt összeget a karitatív szervezet a hátrányos helyzetű embereknek munkát adó tiszaburai asztalosüzem eszköztárának, foglalkoztatási lehetőségeinek bővítésére fordítja. A világsztárok, mások mellett Zubin Mehta, José Cura, Fischer Iván és Eötvös Péter által aláírt hangszobrok, valamint a mintegy ötméteres, függesztett elemből álló installáció a Müpa Zászlóterében várja a látogatókat. A tárlat művészeti koncepciójának kialakítására Baditz Gyula szobrászművészt kérték fel. A hanghullámgrafikonok mintázata mentén huszonhárom egyedi kisplasztika, valamint egy huszonnegyedik, mintegy öt méter magas hangszobor készült. A huszonhárom kisplasztikát olyan világsztárok látták el kézjegyükkel, mint Zubin Mehta, Hiromi, Marcus Miller, Diana Krall, Charlotte Gainsbourg vagy José Cura, a magyar hírességek közül pedig többek között Schöck Atala, Fischer Ádám, Fischer Iván és Eötvös Péter.


Fotó: Nagy Attila / Müpa
 

Források: dazeddigital.comdesignboom.comnews.artnet.com, MTI