HETI POP – Katari múzeumnyitás, velencei művésznegyed és az év leglátogatottabb múzeuma

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

A Szaúd-Arábia által hónapok óta blokád alatt tartott Katarban megnyílt a hatalmas, Jean Nouvel által tervezett nemzeti múzeum. A világ jelenleg legnagyobb nemzeti történelmi múzeuma éppen abban az időszakban nyílt meg, amikor a gázban és olajban gazdag királyság az őt támadó ökonómiai és természetvédelmi ostrom ellen küzd. Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban több megalapozott híresztelés szólt arról, hogy Katar uralkodó családja mennyi híres és toplistás nyugati műtárgyat vásárolt – a kortársak mellett Picasso, Rothko, Matisse és Cézanne –, az új múzeum ezek közül egyet sem mutat be. Nouvel, a trilliókban mért értékű, megamúzeumok építésze, boldoggá tette királyi ügyfeleit. Az épület a katari nemzeti büszkeség lenyűgöző jelképe, bár az új intézmény mellett működő galériák mérföldekkel kortársabb szemléletéhez képest az új intézmény ellentmondásos pozíciót képvisel.


Forrás: news.artnet.com

A londoni székhelyű női művészeti csoport, az October! Collective hamarosan megnyitja Velence első állandó művészeti negyedét. A korábban ipari szigetként funkcionáló Giudecca területén felépített negyed az idei Velencei Biennálé alatt debütál. A 11 galériát és különféle művészeti teret egyesítő kezdeményezés helyszínét korábban Ai Weiwei, Damien Hirst és Marina Abramovic is használta kreatív bázisként. A negyed megnyitása alkalmából több mint 50 művész fog kiállítani – többek között itt lesz először megtekinthető az Aleksandra Karpowicz és az October! Collective közreműködésében megvalósuló Body as Home címet viselő, négy országban forgatott videó triptichon.

October-collective-venice-art-quarter-art-itsnicethat-01
Body as Home, Forrás: itsnicethat.com

Nick Turpin, az On The Night Bus utcai fotósorozat alkotója nemrég mutatta be új munkáit, amelyeket a londoni utcák világa inspirált. A Hoxton Mini Press csapatával összefogva az utcák által inspirált fotósorozatokat bemutató fesztivált is szervező – az idén negyedjére megrendezett Street London – fotós új munkái az Autos címet viselik. A képek a Picadilly Circus mozgalmas kereszteződésében készültek, ahol az autókat a 785 négyzetméteres hirdetőfelületek világítják meg.

Nick-turpin-autos-photography-itsnicethat-04
Nick Turpin, Forrás: itsnicethat.com

A Tate Modern lett a leglátogatottabb brit múzeum tavaly: kiállításait majdnem 5,9 millióan nézték meg, s ezzel átvette a vezetést a korábbi listavezető British Museumtól, ahol 5,8 millióan jártak. A Tate Modern a Picasso- és a Modigliani-kiállítással aratott sikert a közönség körében, és a 2000-ben megnyílt múzeum először lett listavezető látogatószámát tekintve. Londonon kívül a legnagyobb sikere 2018-ban a liverpooli World Museumnak volt, amelynek látogatottsága 111 százalékkal ugrott meg egy év alatt az ősi kínai agyagkatonákat bemutató kiállítás miatt. A legnépszerűbb brit látványosságok látogatószámát regisztráló Alva szervezet szerint a World Museumban tavaly 1,4 millió vendég fordult meg, közülük 610 ezren voltak kíváncsiak az agyagszobrokra. Az Alva listáján a World Museum a 23. helyet szerezte meg.


Fotó: Alexander Svensson / Flickr

Források: news.artnet.com, itsnicethat.com, itsnicethat.com, MTI

full_006176.png
HETI POP – Ösztöndíjas fotóművészek, ellopott installáció a sivatagban és egy különleges óceánszoba Japánban

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.