HETI POP – A merész légy mestere, új Basquiat életrajzi film érkezik és alacsonyak a Louvre tavalyi látogatószámai

Dürer Rózsafüzérünnep című, a velencei San Bartolomeo templom számára készített oltárképének egy korai, 1600-as évekből származó másolata most a londoni National Gallery február 27-ig nyitva tartó Dürer’s Journeys: Travels of a Renaissance Artist című kiállításán látható. A tárlat figyelmes látogatói pedig egy meglepő részletet vehetnek észre a bécsi Kunsthistorisches Museumból kölcsönzött művön: Dürer (vagy másolója) egy legyet is ábrázolt oltárképén, mégpedig egyenesen Szűz Mária ölében. A légy szinte a kompozíció közepén helyezkedik el, a Szűzanya ölében fekvő kendőn, közvetlenül a Gyermek Krisztus és a római császár között. 

C832690653285b6398acf56bd19576593f0844fb 1600x1200

Légy Dürer oltárképének másolatán

Kifejezetten érdekes, hogy közelről megnézve a rovar életnagyságúnak tűnik – miközben a kép többi része, annak szereplői nagyjából fele akkorák, mint amilyenek életnagyságban lennének. Így úgy látszik, mintha a már kész festményen pihenne, nem pedig az ábrázolt jelenet részét képezné. A Rózsafüzérünnep eredeti, 1506-ban Dürer velencei látogatása alatt készült verziója nem látható a londoni kiállításon. Ez a kép megsérülhetett, amikor később Prágába költöztették – ahol jelenleg a Národni Galerie-ben látható – így a 17. század óta többször is teljeskörűen restaurálták. Ezeknek a munkálatoknak az eredményeként az eredeti műről már eltűnt a légy – vagy azért, mert lekopott, vagy pedig azért mert a restaurátorok úgy döntöttek, hogy biztosan későbbi ráfestés lehet, így nem őrizték meg. Az mára szinte biztos, hogy a legyet maga Dürer is felfestette képére. Ezt többek között egy a festmény befejezése után egy évvel született vers is alátámasztja, amelyben a festőre a „merész légy” mestereként hivatkoznak.

30b6ff0e7e9782b95aefba3b7eec2cc46dc11e08 1600x1326

Albrech Dürer: Rózsafüzérünnep, 1506

Samo Lives címmel új Jean-Michel Basquiat életrajzi film készül. A film az úttörő, New York-i születésű, haiti és Puerto Ricó-i származású művész életét, karrierjét és hatását ünnepli. Basquiat festményei és street art munkássága az 1980-as évek neo-expresszionista művészeti mozgalmának fontos részét képezték – 1983-ban, 22 éves korában ő volt a valaha legfiatalabb művész, aki szerepelt a Whitney Biennial kiállítói között. 1988-ban halt meg, 27 éves korában, de művészete a mai napig sokak számára jelent inspirációs forrást. A film rendezője, Julius Onah úgy nyilatkozott, hogy 14 évesen fedezte fel Basquiat munkáit, amik azóta is nagy hatással vannak rá.

Kelvin harrison jr jean michel basquiat

A művészt játszó Kelvin Harrison Jr. és Basquiat

A Louvre-t látogatók száma 2021-ben jelentősen csökkent – köszönhetően annak, hogy a koronavírus elleni védekezésből adódóan az intézmény az év elején hosszabb időre bezárta kapuit. A 2021-es látogatószámok az 1986-os év adatait idézik: a múzeum csupán 2,8 millió érdeklődőt fogadott, ez 30%-kal kevesebb érdeklődőt jelent, mint a vírushelyzet előtti években, amikor éves szinten 10 millióan tekintették meg az intézmény kiállításait. És hogy miért éppen az 1986-os év merül fel viszonyítási alapként?  A múzeum 1986-ban nyitotta meg a mára jelképévé vált üvegpiramisát, valamint ebben az évben indult a Grand Louvre projekt, ezek sikere az elmúlt négy évtizedben folyamatosan növelte az intézmény látogatottságát. Azok, akik a magyar múzeumok látogatói statisztikái iránt érdeklődnek, a hvg.hu friss információkat tartalmazó cikkét ajánljuk.

39f3820e0e75c207538fa8cba2fb26f0688741b4 850x637

Források: theartnewspaper.comvariety.comtheartnewspaper.com

full_000112.jpg
Dürer nyomában

A prágai Képtár büszkesége, A rózsafüzér ünnepe tavaly nagy kiállítás keretében tartotta ötszázadik születésnapját. Albrecht Dürer remekműve sajnos nem az eredeti formában vészelte át az évszázadokat. A festmény erősen sérült, így a hűséges restauráláshoz nem bizonyultak elégségeseknek a mélyreható természettudományos vizsgálatok. A The Art Newspaper munkatársai most nyomára akadtak a legmegbízhatóbb korai másolatnak. A cseh művészettörténészek izgatottan várják a fejleményeket.

Képernyőfotó 2021-07-08 - du. 6.31.33.jpg
KÖRKÉP – A Dürer ihlette nyúltól Leonardo medvéjéig

A héten három, júliusi aukciókon szereplő mű kerül reflektorfénybe: egy nyulat ábrázoló rajz, amely szembetűnően Dürer hatása alatt született, egy tragikus sorsú skót királyné portréja, akit egy holland emigráns festő örökített meg, és egy apró, ám annál lenyűgözőbb, medvefejet ábrázoló Leonardo-rajz.

full_001941.jpg
Dürer – Cranach – Holbein

Egészséges pillanat, amikor minden összekeveredik. Egészségees és igazi, amikor az ember nem mérlegel, nem tudja, hogy mit néz, az arcot vagy a képet. Mert, tudjuk, a múzeumban a képet kell nézni, mármint a Kunsthistorisches Museumban. Mert valami történelmi múzeumban nyilván azt kell figyelni, hogy nézett ki Mátyás király, nagy volt-e az orra, milyen volt a ruhája, volt-e aranylánc a nyakában. 

326_putti_lo.jpg
Egy 2019-ben kiadott könyv azt vizsgálja, vajon Dürer miért rajongott annyira az angyalkákért

A 91 illusztrációt tartalmazó kidvány azt mutatja be, hogy a művész miként használta a szárnyas isteneket munkájában.