HETI POP – Frida Kahlo sorozat érkezik, mégis készültek új Gerhard Richter művek és izgalmas berlini kiállítás nyílik Heinrich Schliemann életéről

Sorozat készül Frida Kahlo életéről – a tv-s produkciót a művész örökségét gondozó Frida Kahlo Estate fejleszti majd. Mara Romeo Kahlo, a festő unokája szerint „a sorozat igyekszik úgy ábrázolni Fridát, ahogyan még sohasem láthatták. A cél az, hogy egy egyedi perspektívát mutasson be annak alapján, amit a családja tud róla, így megmutassa, Frida hogyan élte valójában az életét”. A tervek szerint a sorozat minden epizóddal a művész életének és munkásságának egy új, kevésbé ismert aspektusát mutatja be majd. A projekttel kapcsolatos konkrét részleteket, valamint a a készítés és a megjelenés időpontját később hozzák nyilvánosságra.

Gerhard Richter 90 évesen új festményeket és fényképeket mutat be Svájcban, a nyár végén, ez pedig nagy meglepetést okozott. A német művész kiállítása a svájci Fondation Beyelerben nyáron nyílik majd. Hogy miért számít meglepetésnek a friss bemutató? Gerhard Richter – aki az év elején töltötte be a 90. életévét – 2017-ben bejelentette visszavonulását, de úgy tűnik ezt mégsem kell szó szerint értelmeznünk. A Beyeler kiállítótermében egy új, harmincegy kis absztrakt alkotásból álló, üvegfesték papírra csepegtetésével és öntésével készült sorozat mutatkozik be. A kiállítás előtt közzétett művek szignója melletti dátumból kiderül, hogy a munkák mind idén januárjában készültek. A képeket azok fényképes reprodukciója kíséri majd – hiszen Richter régóta érdeklődik a festett és fényképezett képek kapcsolata iránt. A Fondation Beyeler összes 2022-es programjához hasonlóan ez az augusztus 14-én nyíló kiállítás is a múzeum 25 éves évfordulóját ünneplő eseménysorozat részét képezi.

Richter 5 1 2022 7 1024x721

Gerhard Richter: 5.1.2022 (7) (2022) © Gerhard Richter 2022

Régész és kalandor – Heinrich Schliemann életét feldolgozó és értékelő kiállítást rendeznek a James-Simon-Galerie-ben és a Neues Múzeumban. Kereskedő, kalandor, nyelvész, bankár a kaliforniai aranylázban és kapcsolatok az orosz hadsereggel a krími háború alatt – Heinrich Schliemann minden tekintetben rendkívüli életet élt. És ez még azelőtt történt, hogy a negyvenes éveinek végén belefogott volna Hisarlik, egy ősi törökországi település feltárásába, amelyet ma Homérosz legendás városa, Trója helyszíneként tartanak számon. A kiállítás a kalandor 1822-es születésének 200. évfordulója alkalmából valósul meg.

011f4a46259c29ca76c8aa4e998214c0156016e1 1116x1600

Heinrich Schliemann 1860-ban © Staatliche Museen zu Berlin, Museum für Vor- und Frühgeschichte

Források:

artnews.comnews.artnet.comtheartnewspaper.com

Nyitókép: Trója feltárása az 1890-es években © bpk

Screenshot 2020-05-27 at 15.20.29.jpg
A MEGFOGHATATLAN GERHARD RICHTER

Nemrég került a mozikba egy film, amely tulajdonképpen Gerhard Richterről szól. Ő viszont radikálisan elhatárolódik tőle.

full_005966.png
Frida Kahlo balesetet szenved és lebegni kezd

2018 nyarán meghirdettük harmadik kritikaíró-pályázatunkat a Magyar Nemzeti Galéria Frida Kahlo – Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból című kiállítása kapcsán. A beérkezett szövegeket átolvastuk, shortlist-eztük, megvitattuk – így választottuk ki azt a három írást, Cserna Endre, Juhász Nóra és Király Zsuzsanna pályamunkáit, amelyeket az Artmagazin Online felületén publikálunk.

full_000300.jpg
Frida Kahlo, szupersztár

Kiállítást rendezni vagy albumot szentelni Frida Kahlo munkásságának nem könnyű dolog. Amilyen csekélyke, alig hetvenvalahány képre rúgó a festői életmű maga, olyan sokfelé szétszóródva, különféle múzeumok, magángyűjtemények részeként él tovább. Most, születésének századik évfordulója alkalmából Ciudad de México legnagyobb presztízsű kiállítóhelye, a Museo del Palacio de Bellas Artes adott helyet Frida Kahlo eddigi legnagyobb gyűjteményes kiállításának.

full_005964.png
Frida Kahlo = Frida Kahlo

2018 nyarán meghirdettük harmadik kritikaíró-pályázatunkat a Magyar Nemzeti Galéria Frida Kahlo – Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból című kiállítása kapcsán. A beérkezett szövegeket átolvastuk, shortlist-eztük, megvitattuk – így választottuk ki azt a három írást, Cserna Endre, Juhász Nóra és Király Zsuzsanna pályamunkáit, amelyeket az Artmagazin Online felületén publikálunk.

full_000572.jpg
Frida Kahlo öröksége

A műkereskedelem jellemzően nem dolgozik nagy profittal, de mindig ott bujkál benne a nagy felfedezés lehetősége. A kincstalálás izgalma és sikere. Azért kacsingatnak a galériások mindig a szűz területek felé, mert onnan várható a nagy fogás. A későn rehabilitált életművek viszont mágnesként vonzzák a hamisítókat és a neppereket is, hiszen a dokumentum-hiányos pályaívbe bárhol beilleszthető egy-két frissen gyártott műtárgy, amire a kincskereső gyűjtők és kereskedők ragadozóként csapnak le. Ez történt az orosz avantgárd festőkkel a hatvanas években és ez történik Frida Kahlóval a szemünk láttára.

full_005967.JPG
Átadtuk a Frida Kahlo cikkíró pályázat díjait

Immár harmadik alkalommal hirdettük meg cikkíró pályázatunkat, amelyre rekordszámú, 67 írásmű érkezett. Az eddigiektől eltérően a pontozáskor kialakult holtverseny miatt három helyett négy pályaművet díjaztunk.