HETI POP – Megnyílt a Kunsthalle Praha, AI és a szerzői jog, nem lett meg a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ új otthona

Megnyílt a cseh fővárosban a magángyűjtők által is támogatott, magántulajdonban lévő új modern és kortárs művészeti intézmény, a Kunsthalle Praha. Az egykori elektromos alállomást harmincöt millió eurós büdzséből alakították kortárs művészeti központtá. Az ötezerhétszáz négyzetméteren elhelyezkedő Kunsthalle Praha épületét nyolc éve vásárolta meg a Petr és Pavlína Pudil gyűjtő házaspár által létrehozott nonprofit Pudil Family Foundation. Az 1930-as években épült alállomás felújítása Schindler Seko cseh építész tervei mentén zajlott. A cseh kormány nem járult hozzá anyagilag a Praha Kunsthalle megvalósulásához – a működési költségeket pedig a Pudil Family Foundation támogatása fedezi, bár az intézmény a jövőben igyekszik új partnereket, valamint pénzügyi támogatókat is keresni. A jelenlegi tervek szerint a Kunsthalle Praha programja évente hat-nyolc kiállítást foglal magában, amelyeket cseh és nemzetközi művészekkel, kurátorokkal és intézményekkel együttműködésben alakítanak ki. A programok megvalósulását a jegy- és tagság értékesítésből, valamint a vállalati együttműködésekből fedezik majd. A belépődíjak tekintetében pedig: a 26 év feletti látogatóknak kétszázhatvan koronát, azaz nagyjából tizenegy eurót kell fizetniük a látogatásért. Az intézmény nevében szereplő Kunsthalle – azaz a német eredetű és időszaki kiállítóteret jelentő műcsarnok – szó ellenére a prágai kiállítótér műkődése egy gyűjteményre fog támaszkodni. A megnyitó napjáig mintegy ötszáz, a Kunsthalle Praha tulajdonában lévő alkotást restauráltak – és további ezerötszáz mű áll rendelkezésre hosszú távú kölcsönzésre. A műveket kölcsönzők közé tartoznak más magángyűjtemények – például az Eva and Petr Zeman Collection és a Robert Runtak Collection –, valamint kereskedelmi galériák, így a Vintage Galéria és az acb Galéria is. Az intézmény első kiállítása, kilencvenhárom művet bemutató Kinetismus: 100 Years of Electricity in Art június 20-ig látható és azt vizsgálja, hogy a motorizált mozgás és a mesterséges fény hogyan alakította át a művészeti gyakorlatot a 20. század elejétől napjainkig.

Firn 7uxiac3xpz

Kunsthalle Praha, forrás: Twitter

24cf12740f524a7f900ae8d438843123fe684953 3500x2800

Részlet a Kinetismus: 100 Years of Electricity in Art című kiállításból, forrás: theartnewspaper.com

Az Egyesült Államok felülvizsgálati bizottságának legfrissebb szabályai szerint AI nem birtokolhatja az általa létrehozott műalkotások szerzői jogát. 2018-ban Dr. Steven Thaler, az Imagination Engines elnök-vezérigazgatója kérelmet adott be az Egyesült Államok szerzői jogi felülvizsgáló testületének. Arra kérte a testületet, hogy regisztráljanak egy műalkotást, amelyet az általa feltalált mesterséges intelligencia, a Creativity Machine készített. A testület elutasította kérelmét, Thaler pedig fellebbezett a döntés ellen. A múlt hét folyamán született új döntés az ügyben: a bíráló bizottság ismét megtagadta, hogy szerzői jogot adjon egy mesterséges intelligenciának, mert a jelenlegi álláspont szerint szerzői jogot csak emberek kaphatnak.

Screen shot 2022 02 22 at 12.27.54 pm

A Creativity Machine által készített szóban forgó kép

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ tavaly szeptemberben art ki pályázatot az intézmény új épületegyüttesére, amelynek helyszínéül a Városligeti fasor 9–11. alatti telket, azaz az egykori BM Kórház területét jelölték ki. A pályaművek benyújtási határideje 2021. november 8 volt – ezt követően először december elejére jósoltak eredményt, ám ezek végül csak ezen a héten váltak nyilvánossá. Habár a beérkezett pályaművek számos értékes megoldást tartalmaztak a Zárójelentés szerint, azonban a "Bírálóbizottság összességében nem tudott olyan pályaművet találni, amely alkalmas volna a közbeszerzési eljárás lefolytatása utáni továbbtervezésre."

960 megvetel 15 zaha hadid architects finta studio png epiteszforum 100 2022 02 23 135223

A Zaha Hadid Architects pályaműve, forrás: epiteszforum.hu

Források: theartnewspaper.comartnews.comepiteszforum.hu
Nyitókép: A Kunsthalle Praha épületének sarkát díszítő bronz betűk egyikének felhelyezése, forrás: designboom.com

full_006383.png
HETI POP – Mozgókép francia alkotókról, megnyitott a Serpentine Pavilion és magyar siker a Prágai Quadriennálén

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.