125 éves Moholy-Nagy László – így ünnepel a MOME

125 évvel ezelőtt, július 20-án született Moholy-Nagy László, a nagy szellemi és technikai újító, világhírű magyar művész. Az évforduló alkalmából az alkotó nevét viselő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rendhagyó audiovizuális kampányt készített.

Az egyetem ebből az alkalomból Moholy-Nagy 125 riportfilmmel, Moholymotion című 125 másodperces animációval, több tucat interjúval és videóüzenettel, valamit az ezeket összefogó interaktív honlappal tiszteleg Moholy-Nagy eszméinek időtlen érvényessége előtt.

A riportfilmben olyan kiemelkedő szakemberek szólalnak meg, mint például Passuth Krisztina művészettörténész, Maurer Dóra képzőművész, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója, Csomay Zsófia építész, Fülöp József a MOME rektora vagy Winkler Nóra, az Artmagazin egyik alapítója, szerkesztőségünk tagja. A megemlékezésben a Moholy-Nagy család tagjai mellett, a nemzetközi művészvilág olyan neves szakemberei vesznek részt, mint például Karole P. B. Vail, a velencei Peggy Guggenheim Gyűjtemény igazgatója és Annemarie Jaeggi, a berlini Bauhaus Archívum igazgatója.


Az évforduló alkalmából a Népszava riportere, Csepregi Evelyn Topor Tündét, az Artmagazin főszerkesztőjét kérdezte Moholy-Nagy Lászlóról – az erről szóló írásban felmerülnek az alkotó életének kulcsfontosságú momentumai, életrajzi elemei.

full_002070.jpg
Moholy-Nagy László katonaévei – A beszélő rajzos-szöveges tábori postai levelezőlapok I.

Nagy Levente Moholy-Nagy László Budapesten élő unokaöccse, aki hatalmas energiákkal próbál összegyűjteni minden dokumentumot, relikviát, ami a világhírű művészre vonatkozik. Moholy-Nagy külföldön befutott karrierjének minden állomását művészettörténész-hadak kutatják, ő a hazai éveket – beleértve az első világháború Monarchián belüli színterein eltöltött hónapokat – dokumentálja a lehető legnagyobb részletességgel, szinte napokra bontva. Ehhez nagy segítség Moholy-Nagy már ekkor megmutatkozó rendszerező kedve, képessége, mindent megörökítő mérnöki-művészi hajlama – mint az a következőkből kiderül.

full_004954.jpg
A KOMPLEXITÁS KÁPOLNÁJA

Május utolsó napjaiban és ötven év óta először Moholy-Nagy-kiállítás nyílt Amerikában. A New York-i Guggenheim nagyvonalú gálavacsorájának nemzetközi vendégei között szerzőnk, Szántó András is elsőként láthatta a múzeumot betöltő anyagot. Az Art Basel mellett számos globális márka művészeti tanácsadójaként dolgozó Szántó nemcsak azt értékelte, milyen mainak hat Moholy életműve, és mennyire jól mutat a Frank Lloyd Wright épületben, hanem hogy a kiállítás milyen fontos lépés az egész magyar művészet számára.

full_001514.jpg
Iván, ez csak jó?

Mielőtt aukciós szupersztárrá és befolyásos bauhäuslerré vált volna, Moholy-Nagy László az első világháborús lövészárkokban kuporgott. Onnan küldözgette barátainak kis rajzokkal ellátott képeslapjait. Most induló sorozatunkban Moholy-Nagy László unokaöccse tárja olvasóink elé az általa összegyűjtött képeslapsorozatot, vagyis a Bauhaus-korszak előtti évek dokumentumait, családi emlékekkel eégszítve ki a belőlük kirajzolódó eseménytörténetet. Adalékok és zsengék - egy rendhagyó karrier tétova kezdőlépései.