Online fotóarchívumot indított a Lechner Tudásközpont

Online fotóarchívumot indított a Lechner Tudásközpont. A dokumentációs központ online fotótárában többek között ikonikus épületeket, a Nyugati pályaudvar felújítását vagy az állami tervezővállalatok életét bemutató több évtizedes felvételek között böngészhetnek az érdeklődők.

A folyamatosan bővülő válogatás a szakmabeliek és a korszak iránt érdeklődők számára egyaránt izgalmas kincseket rejt – közölte a Lechner Tudásközpont Kommunikációs osztálya szerdán az MTI-vel. A digitalizált válogatás a Lechner Dokumentációs Központban őrzött VÁTI (Városépítési Tudományos és Tervező Intézet), FTV (Földmérő és Talajvizsgáló Vállalat) és UVATERV (Út-, Vasúttervező Vállalat) tervezővállalatok 1945 után készült építészeti fotóit mutatja be. A most nyilvánossá tett, sok évtizede készült képek között a háború után újjáépített épületek, műemlékek, szocmodern létesítmények, lakótelepek, a korszak építőiparában használatos műszerek, munkagépek digitalizált fotói, valamint geodéziai felmérések pillanatképei mellett képzőművészeti alkotásokat ábrázoló felvételek és életképek is szerepelnek.
A Fotótár weboldalán témák szerint, szűrők beállításával lehet keresni a fotók között, a felhasználói fiók létrehozásával pedig a kedvenc képekből saját album létrehozására van lehetőség. Ennek köszönhetően – a fotók alapján – az intézmény dokumentációs központjában megtalálható tervek, filmek vagy a képet illusztrációként felhasználó cikkek között is lehet böngészni. Többek között a Nyugati pályaudvar 1970-es évekbeli felújításáról vagy a Hotel Budapestről (Körszálló) készült fotók mellett az épületek tervdokumentációt is megtekinhetik az érdeklődők.  Az archív felvételek a http://fototar.lechnerkozpont.hu oldalon érhetők el. 


A szolnoki Volán oktató központ büféje. UVATERV / Lechner Tudásközpont Fotótár, UVA/111.121-111.171/111127

 

Forrás: MTI

full_004078.jpg
Amit a Fészekről tudni illik

Budapest, 2014. Ha elindulunk a Nagykörútról a Dob utcán, a Rákóczi–Andrássy által határolt romnégyzet szíve felé, és egyre beljebb hatolunk a szűk, barnásszürke utcák rendszerében, előbb-utóbb egy fehér oszlopokkal tagolt, izzósorral díszített épület elé érünk. Ez a FÉSZEK Művészklub, hirdeti a homlokzati fémfelirat. Már az előtéri átjáró is izgalmas. Kör alakú. Megfejthetetlen logikával sorakozik homorú falán a műsornaptár, a kubai bár ételkínálata, számos dicsőséges pillanat képe és a bejárati pálmafa lombját érintő vas faldísz. A kapun belépve fokozatosan bomlanak ki előttünk az apróbb részletek a Fészek 1901 óta szaporodó anekdotamementóinak is köszönhetően.

full_004195.jpg
Modern akarok lenni!

„Lechner befogadta Kozmát!” – hangzott el a kiállítás megnyitóján. Én inkább úgy fogalmaznék: „Bekötötték Lechner szemét, ne is lássa Kozmát.” Hogy felfejtsem a metaforát: a kiállítás installációjáról van szó.

full_005677.JPG
Balatoni kis Toszkána

„Én pedig […] nagyot szippantottam Tihany szabad ege alatt, s kövekből, márványokból megraktam a kert végében kis bástyámat.”