A holland Rijksmuseum több mint hétszázezer műtárgyat tett online elérhetővé

A múzeumban számtalan holland mester munkái láthatók modernebb művészek, például Van Gogh, művei mellett. A Rijksmuseum Vermeer-, Rembrandt- és Van Dyck-festményei a világ művészettörténetének kiemelkedő kincsei. Ezek az alkotások is részét képezik a több mint 709 000 digitalizált műalkotásnak, amelyeket most ingyen lehet megtekinteni.

Az amszterdami nagy múzeum – amelynek felújítás utáni újranyitásáról mi is írtunk, és ahonnan több Szépművészeti Múzeumban rendezett kiállításra is érkeztek műtárgyak, sőt az intézmény egyik kurátorával még interjút is készítettünk nem először tesz közzé nagy felbontásban nézegethető műtárgyakat. Azonban jelenlegi digitalizációs projektje talán az eddig legnagyobb, amely a múzeumok zárva tartása idején menedék lehet a művészetet hiányolóknak.

Screenshot 2021 01 13 at 17.16.06

Anthony van Dyck: II. Vilmos és menyasszonya, Stuart Mária, 1641

Az intézmény könnyen felfedezhető online gyűjteményt hozott létre, ahol külön öröm, hogy a legtöbb mű mellé részletes leírás is készült – természetesen angolul is olvashatók. Még jobb hír, hogy a digitalizált művek nagy része közkincsnek számít – tehát letölthető is egyben. Az új online adatbázis a Rijks Studio nevet kapta – az archívum pedig művésznév, tárgytípus, évszám, periódus és helyszín szerint is kereshető. A nézegetés közben pedig igen mélyen belezoomolhatunk a képekbe – köszönhetően a feltöltött nagy felbontású reprodukcióknak.

A kollekció ezen a linken nézegethető.

Forrás: mymodernmet.com

full_003228.jpg
Nyit a Rijksmuseum

Nagy változásokat hoz az idei április a hollandok életében: nemcsak azért, mert április 30-án trónra lép az új király, Willem-Alexander, aki 1890 óta az első férfi uralkodó lesz Hollandiában, hanem mert tízévnyi felújítás és restaurálás után újra látogatható lesz a Rijksmuseum.

73-2-2.jpg
Rembrandt jelen van

A Szépművészeti Múzeum 40 saját németalföldi képe mellé a világ különböző múzeumaiból, köztük az amszterdami Rijksmuseumból érkezett még további 138, köztük 20 Rembrandt is, hogy megnyílhasson a holland festészet arany évszázadát bemutató kiállítás. Ennek kapcsán kérdeztük Pieter Roelofst, a Rijksmuseum 17. századi holland anyagának kurátorát az akkori viszonyokról, Rembrandtról és a Rembrandt-jelenségről. Szerinte azonban itt lenne az ideje, hogy mások nevét is megjegyezzük, például Jan Lievensét vagy Samuel van Hoogstratenét. És az is kiderül, most éppen mire tanít a művészet.

rembrandt.jpg
Rembrandt Éjjeli őrjárata óriási méretben

Rembrandt Éjjeli őrjárat című mesterművének minden eddiginél nagyobb felbontású képét tette közzé online az amszterdami Rijksmuseum.