A Longwood Gardens 6,5 millió dollárból rekonstruálja Roberto Burle Marx kertjét

A beruházás a brazil tájépítész kevés, az Egyesült Államokban állandó jelleggel megtekinthető munkájának egyikére fókuszál. A klasszikus, esőerdők ihlette Burle Marx-kert a pennsylvaniai Peirce-du Pont birtokon lesz látható.

A kert több mint száz, kivételesen ritka dél-amerikai növényből, függőleges sziklafalakból, vízesésekből és tükröző medencékből áll – amelyeket egy önálló, egyedi tervezésű üvegház alatt helyeznek el. A renoválás – aminek része a kert relokációja is – idén tavasszal kezdődik majd a Weiss/Manfredi és a Reed Hilderbrand építészeinek és tájépítészeinek közreműködésével. A trópusi növények költöztetését számos kertműveléssel foglalkozó szakember is figyelemmel fogja kísérni – biztosítva azt, hogy minden növény túlélje a változást.

07 new glass house for historic roberto burle marx cascade garden

A kert terve, forrás: artnewspaper.com

Burle Marx szerette volna, ha az emberek tisztában vannak az őket körülvevő növényzet értékeivel és igyekeznek azt megóvni – a környezet védelme érdekében hangoztatott gondolatai most, a globális éghajlati válság közepette új értelmet nyertek, és talán fontosabbak, mint valaha.

Burle Marx kertje Longwoodban 1992-ben jött létre, de a művész már a projekt megvalósulása előtt is több szempontból kötődött Pennsylvaniához. Amerikai társa, a genovai születésű tájépítész, Conrad Hamerman – aki az ötvenes években együtt is dolgozott Burle Marxszal Rio de Janeiróban – Philadelphiában alapította meg tájépítész cégét. Hamerman közvetített a Philadelphia Kereskedelmi Múzeum és Burle Marx között is, aminek egy állandó kert létrehozására vonatkozó megbízás lett az eredménye 1965-ben. Ez a kert sajnos 1994-ben bezárt.

Jó hír azonban, hogy idén, év elején újra megnyílt a Rio de Janeiró-i birtok, ahol Burle Marx több mint két évtizedig élt és dolgozott – és amelyet 1994-es halálakor adományozott a brazil kormánynak. A megnyitást egy felújítási projekt tette lehetővé, ami azért valósulhatott meg, mert a helyszínt az Unesco világörökségi listájára jelölték.

Screenshot 2021 03 02 at 10.00.48

Sítio Burle Marx, forrás: transfer-arch.com

 

Forrás: theartnewspaper.com

Screenshot 2020-03-03 at 10.06.19.png
MINIMALISTA DZSUNGEL

A 12. Budapesti Építészeti Filmnapok programjában pénteken nézhető Kövek útján című film a híres portugál kövekből épített járdák gazdag történetét mutatja be, a 19. századi lisszaboni kezdetektől Rio de Janeiró-ba való érkezésükig. Szóba kerül a riói Copacabana tengerparti promenádja is – ennek kapcsán az Artmagazin 118. számában megjelent, Roberto Burle Marx forradalmi kertjeiről szóló cikkünket ajánljuk újraolvasásra.