A Rembrandt-gyűjtőkről készült új dokumentumfilm a remekművekkel élők világába vezeti be az érdeklődőket

Az elmúlt években újjáéledt a régi mesterek művei iránti gyűjtési érdeklődés – az aukciós házak számára is egyértelművé vált, hogy valóban vannak olyan emberek, akik régi remekművekért is hajlandóak kifizetni a napjainkban a kortárs művészetért kifizetett nagyobb összegeket.

De kik ezeknek a kifejezetten drága remekműveknek a gyűjtői? A My Rembrandt (Az én Rembrandtom) címet viselő, Oeke Hoogendijk által rendezett 95 perces dokumentumfilm éppen ebbe, a sokak számára ismeretlen világba enged betekintést – mivel több Rembrandt-remekművet birtokló gyűjtő személyes történetét meséli el.

Mielőtt többet mesélnénk a filmről, fontos elmondanunk, hogy akinek felkeltettük az érdeklődését, könnyedén meg is nézheti, hiszen a My Rembrandt most 12 dolláros áron kölcsönözhető 24 órára.

Myrembrandt 03

Részlet a filmből

A filmmel kapcsolatban az a leginkább figyelemre méltó bravúr, hogy a rendező, Hoogendijk meg tudott győzni a tulajdonukban lévő műtárgyakat csak a privát baráti körüknek megmutató gyűjtőket arról, hogy ne csak látni lehessen azokat, hanem beszéljenek is róluk. A filmben többek között megszólal Buccleuch hercege, Rose-Marie és Eijk van Otterloo, Eric de Rothschild, Thomas Kaplan és a film egyik főszereplője, a holland arisztokrata, Jan Six XI is.

Forrás: artnews.com

full_005815.png
Az év múzeuma, új Rembrandt-festmény, repülő taxi és anyák napi kérdések – ez a HETI POP

Az Artmagazin Online felületén ezentúl hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

rembrandt.jpg
Rembrandt Éjjeli őrjárata óriási méretben

Rembrandt Éjjeli őrjárat című mesterművének minden eddiginél nagyobb felbontású képét tette közzé online az amszterdami Rijksmuseum.

5292.jpg
Egy eddig hamisnak hitt Rembrandt-kép talán mégsem az

Egy régóta ismert festményről, amit eddig hamisnak tartottak, kiderült, hogy valójában a mester kezének munkája. Az aprócska kép, amelyen egy viseltes, melankólikus öregember szerepel, hosszú ideig egy múzeum raktárába volt száműzve, most azonban kiderült, hogy a munkát Rembrandt műhelye, nagy valószínűséggel pedig maga a művész készítette.

73-2-2.jpg
Rembrandt jelen van

A Szépművészeti Múzeum 40 saját németalföldi képe mellé a világ különböző múzeumaiból, köztük az amszterdami Rijksmuseumból érkezett még további 138, köztük 20 Rembrandt is, hogy megnyílhasson a holland festészet arany évszázadát bemutató kiállítás. Ennek kapcsán kérdeztük Pieter Roelofst, a Rijksmuseum 17. századi holland anyagának kurátorát az akkori viszonyokról, Rembrandtról és a Rembrandt-jelenségről. Szerinte azonban itt lenne az ideje, hogy mások nevét is megjegyezzük, például Jan Lievensét vagy Samuel van Hoogstratenét. És az is kiderül, most éppen mire tanít a művészet.

full_004327.jpg
Rembrandt és egyebek

Bédekkerünk a kiállításhoz. Szó esik benne a világ legszebb csendéletéről, egy rendkívül jól teljesítő kacsáról, festőnőkről, egy festő kocsmájáról, Rembrandt tanulóéveiről, és azt is megtudhatjuk, mely művek jártak már régebben is Budapesten, a híres gyűjtő, Nemes Marcell jóvoltából.