Aj Vej-vej karantén dokumentumfilmet készített Wuhanról

A film Kína vezetőit kritizálja és leginkább az országban a művész szerint történő ideológiai ellentmondásokat és az egyengondolkodásra buzdítást mutatja be.

Az alkotás a CoroNation címet viseli és a januárban kezdődő karantén állapotáról szól – amelyet az első, decemberben a városban regisztrált koronavírusos eset miatt vezettek be. A film nyersanyagát a városban élők készítették – a dokumentumfilmben így hétköznapi életeket láthatunk. Egy hazatérni igyekvő pár, egy csomagok kiszállításával foglalkozó cég a mindennapi élethez szükséges dolgokat juttat el emberekhez, egy orvos több rétegnyi védőöltözetet vesz magára, egy építkezésen dolgozó munkás kénytelen az autójában élni, egy édesapját gyászoló fiú igyekszik megoldani, hogy visszajussanak hozzá az apa földi maradványai.

Ai01

© Ai Weiwei

Aj Vej-vej 2015-ben hagyta el Kínát, ahonnan először Berlinbe, majd az Egyesült Királyságba költözött. A 113 perces dokumentumfilmet Európából rendezte és tervezte meg – az alkotás egy politikai üzeneteket közvetítő, 2003 óta tartó sorozatba illeszkedik be, amelynek talán legismertebb eleme a 2017-es Human Flow, ami a menekültválságra fókuszált.

A CoroNation a Vimeón tekinthető meg.

full_001934.jpg
A mániákus kommunikátor

Jól kereső tehetség, ügyes provokatőr, narcisztikus bohóc. Különböző vélemények a legismertebb kínai képzőművészről, akinek az egész világon számtalan önálló kiállítása volt, saját országában azonban még egyetlenegy sem. Nemcsak képzőművészeti alkotásokat, hanem épületeket és emberjogi akciókat is jegyez. Lételeme a kommunikáció, a publicitás, a láthatóság. Az interneten napjának minden percét megosztja – életvitele a legfontosabb alkotása.

full_006027.png
HETI POP – Giga Ai Weiwei-kiállítás, rekord árú Hockney- festmény, Rembrandt ujjlenyomata és a 200 éves Prado

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.