Aj Vej-vej hordható művészeti kollekciót állított össze a Taschen számára

Screenshot 2020 11 19 At 12 27 51
Screenshot 2020 11 19 At 12 27 42
Screenshot 2020 11 19 At 12 28 01

A kollekcióban vannak selyemsálak, valamint aktivistatöltetű képekkel díszített, lézervágott táskák.

A kollekciót Aj Vej-vej Paperut Portfoliója inspirálta, amely egy korábban, kifejezetten a Taschen kiadó számára készített, a kínai papírkivágás technikájával készült, limitált példányszámos portfólió – ebben minden papírkivágást maga a művész szignált.

A mostani kollekció elemei a hagyományos kézművességet – ami a művész munkáiban évek óta meghatározó – ötvözik a kiemelt fontosságú témákkal.

Csak hogy néhány példát említsünk: a most piacra dobott hordható műtárgyak között ott van egy Cats and Dogs (Macskák és kutyák) nevet viselő táska és kendő, amelyek a 90-es évekbeli munkáira utalnak vissza, amikor is Vej-vej visszatért New Yorkból Pekingbe és megtalálta saját művészeti identitását. A Citizens’ Investigation (Polgári nyomozás) névre hallgató kendő a 2008-as szecsuáni földrengés következményeinek kérdéseivel – többek között azzal, hogy miért volt annyi iskolás korú áldozat – foglalkozik. A Haircut (Hajvágás) nevet viselő kendő a művész 2007-es documentás szereplésének állít emléket, amikor is 1001 kínai honfitársának tette lehetővé, hogy a német városba utazzanak.

A kendők selyemfonálból készültek és kézzel szőtték őket – 90x90 cm-esek, kiskereskedelmi áruk pedig 250 font (nagyjából 100 000 forint).

Forrás: itsnicethat.com

ai02.jpg
Aj Vej-vej karantén dokumentumfilmet készített Wuhanról

A film Kína vezetőit kritizálja és leginkább az országban a művész szerint történő ideológiai ellentmondásokat és az egyengondolkodásra buzdítást mutatja be.

ai-weiwei-designs-masks-designboom-4.jpg
Aj Vej-vej maszkjai jótékony célt szolgálnak

Aj Vej-vej kínai képzőművész mintegy tízezer különleges arcmaszkot készített, amelyekre ikonikus műveit nyomtatta, hogy eladásukból segítse a koronavírus-járvány miatt kialakult humanitárius válság áldoztait.