Átalakított formában, újabb művekkel kiegészítve látható a Light Art Museum Budapest bemutatkozó tárlata

Tavaly nyár végén nyílt meg a világ egyik első, kifejezetten a fényművészetre fókuszáló múzeuma, ahol Moholy-Nagy László és Victor Vasarely munkái mellett kortárs alkotók művei is helyet kaptak. Reagálva a vártnál nagyobb közönségsikerre és a széles, jellemzően fiatalokból álló látogatói körre, a válogatás áprilistól némiképp átalakított formában, új munkákkal bővül, köztük Csörgő Attila, Benczúr Emese, Borsos Lőrinc vagy épp Komoróczky Tamás műveivel, amelyek augusztus 15-ig tekinthetők meg.

A Light Art Museum Budapest egy olyan tematikus gyűjteményt magába foglaló független kiállítótér, amely múzeumként határozza meg magát, és kizárólag a fénnyel kapcsolatos művek gyűjtésének, kutatásának és reprezentációjának szenteli tevékenységét. A fénnyel működő, a fényt használó művekre általában úgy tekintenek, mint amelyek inkább kívülről kapcsolódnak a hagyományos művészettörténeti kánonhoz, vagy annak peremén foglalnak helyet, egyfajta kísérőjelenségek. A Light Art Museum Budapest ezzel szemben arra vállalkozik, hogy a fényművészet nem-lineáris rendszerének a felhasználásával a legváltozatosabb eszközökkel létrehozott, emblematikus munkákat egy múzeumi térben mutassa be. A kezdeményezés küldetésének tekinti, hogy elősegítse a fény és az új technológiák felhasználásával dolgozó alkotások és alkotók megismerését. 


A helyszín, ahol a munkák megjelennek, jelképes, hiszen az ipari forradalomtól elválaszthatatlan elektromosság éppen akkor vált a mindennapok részévé, amikor a 19. század végén a mérnöképítészet megalkotta a termelést a fogyasztással összekötő, ipari-gazdasági rendeltetésű épületeit, köztük a Light Art Museumnak helyet adó Hold utcai vásárcsarnokot. Az intézmény bemutatkozó tárlata, amely 35 műalkotást, műegyüttest foglal magába, a Fény forradalma címet viseli. A következő, egy évig látható kiállítás 2023 szeptemberében nyílik, kurátorai Bencsik Barnabás, Szalai Bori és Kovács Dalma lesznek. Ezen a tárlaton jelentős nemzetközi alkotókat és műveket is megismerhet majd a közönség.

Kiállító művészek:  

BENCZÚR Emese, BOLLA Szilvia, BORSOS LŐRINC, BOTOS Péter, CSÖRGŐ Attila, DARGAY Lajos, FICZEK Ferenc, GYENES Zsolt, HALÁSZ Péter Tamás, HAJAS Katinka, HEALIUM, HERCZEG Tamás, HORVÁTH Erzsébeth, KEPES György, KIÉGŐ IZZÓK, KITZINGER Gábor, KOMORÓCZKY Tamás, KOVÁCH Gergő, KOVÁCS Ivó, KÖVES Éva, Limelight, LŐDI Áron, MÁTRAI Erik, MÁTYÁSI Péter, MENGYÁN András, MOHOLY-NAGY László, Pani PAWLOSKY, Nicolas SCHÖFFER, SZAKÁCS Zalán, SZALAY Péter, SZAUDER Dávid Ariel, SZÉCSÉNYI-NAGY Loránd, SZILÁGYI Csilla, SZTOJANOVITS Andrea, TURCSÁNY Villő + xorxor, Victor VASARELY, VÁRNAI Gyula, VICSEK Viktor

full_005695.jpg
Az anyagtól a fényig és vissza

Szeptemberben rendezték meg Szabó Dezső A fény határai című kiállítását a Vintage Galériában, amely tematikájában szorosan kapcsolódik a tavalyi Exposed, valamint a tavaly előtti Black & White/Fekete-fehér kiállításhoz. Mindhárom anyagnál a fotográfia, mint eszköz és anyag, a fotografikus kép, mint kép, mint nem-festmény, a kép mint tárgy és a kép mint mű áll a középpontban. Ezek a teoretikus kérdések foglalkoztatják Szabó Dezsőt már a kezdetektől, a korai absztrakt, majd monokróm képektől a kilencvenes évek végének, illetve a kétezres évek elejének fotográfiáin keresztül, az utóbbi évek munkáiig bezárólag. Az utolsó kiállításokon a fókusz a tisztán fotográfiai eszközökre irányult.

2048px-Fotogramm_MET_DP103107.jpeg
Fényművészeti manifesztum

Május 16-án, a fény nemzetközi világnapján kiadta manifesztumát az Art of Light Organization (Fényművészeti Szervezet).

42_kiallitasajanlo3.jpg
Moholy-Nagy – a fényművész

A berlini Martin Gropius Bau is a Bauhaust dicsőíti. Ezúttal a legnagyobb magyar bauhäusler, Moholy-Nagy László került terítékre.