Az Uffizi Képtár főzőműsort indított Facebook-oldalán
A heti rendszerességgel megjelenő Uffizi da mangiare (Terítéken az Uffizi) című videósorozatban firenzei szakácsok mutatják be a múzeum gyűjteménye által ihletett receptjeiket.
A pandémia előtt az Uffizi Képtárnak nem volt Facebook-oldala. Miután 2020 márciusában beléptek a közösségi média világába, már a második nap 19 000 követővel rendelkeztek, ami szeptemberben 66 000-re, most pedig 88 000-re növekedett. Az Uffizi más közösségi média oldalakon is kihasználta hírnevét: 591 000 követőt gyűjtött az Instagramon, sőt még a TikTok-on aktívak.
Attól tartva, hogy a kezdeti lelkesedés alább hagyna, egy új sorozatot indítottak, az Uffizi da mangiarét (Terítéken az Uffizi). Az olasz nyelvű videókban, amelyek vasárnaponként kerülnek fel a Facebookra, firenzei séfek mutatnak be olyan új recepteket, amiket az Uffizi-gyűjtemény műalkotásai ihlettek. A múlt heti premierepizódban Fabio Picchi egész egyszerűen majonézzel párosította a Giacomo Ceruti Ragazzo con la cesta di pesci e di aragoste (Fiú egy kosár hallal és homárral, 1736) című festményén található élelmiszereket.
Az első videóban Picchi elmondja, hogyan kell elkészíteni és hogyan érdemes elfogyasztani a festményen látható húsokat. Arra is fény derül, hogy a séf szerint a fiú kosarában lévő homár valójában egy pókrák.
A következő epizódban a neves olasz hentes, Dario Cecchini fog alkotni Jacopo Chimenti Dispensa con botte, selvaggina, carni e vasellami (Kamra hordóval, vadakkal, húsokkal és kerámiával, 1624) című festménye alapján.
A szakácsok „teljes szabadságot” kaptak: egyesek a festményeken szereplő élelmiszereket építették be receptjeikbe, mások pedig a színekből vagy formákból merítettek ihletet. A sorozatból már hat epizód elkészült, és a múzeum dolgozik további adásokon is. Előreláthatólag a nyár elejéig fut a főzőműsor.
Forrás: theartnewspaper.com