CAPAZINE – LET’S ROLL!

2023-ban is indul a műhelymunka a Capa Központban!

A CAPAZINE hatodik számának címe LET’S ROLL!, központi témája a filmes és a fotografikus képalkotás kapcsolata.

Milyen változásokat hozott a fotográfiában a mozi érkezése anno? Hogyan befolyásolta a mozgókép az állóképhez való viszonyunkat és fordítva: létezik-e olyan, hogy filmes látásmód a fotográfiában? Egyfelől a sok közeli, freeze frame vagy éppen a konkrét fotók visszatérő megjelenése a mozivásznon állandó kapcsolatot feltételez a fotós és a filmes gyakorlatok között. Másfelől a megrendezett fotó nagyjai sokszor csak annyit mondanak saját munkáikról, hogy olyan filmeket készítenek, amelyek mindössze egy képkockából állnak. Hogy áll most ez több mint százharminc éves történet, amelyben a fényképezés és a mozi egymást inspirálva hatnak oda és vissza?

Woody Allen filmforgatáson a Budai Várban, 1974 Fotó: Fenyő János

Woody Allen filmforgatáson a Budai Várban, 1974 Fotó: Fenyő János

A 2023-as CAPAZINE műhelymunkán való részvételre olyan fotográfusok, filmes szakemberek és szövegírók (írók, szakírók, történészek) jelentkezését várják, akik vállalják, hogy részt vesznek a tizenkét alkalmas workshop (péntek délutánonként tartott 2-3 órás) foglalkozásain és az azt követő konzultációkon, valamint a kiállítás és a kiadvány elkészítésében is tevékenyen közreműködnek.

A jelentkezéseket szakmai önéletrajz, online portfolió és rövid motivációs levél kíséretében a [email protected] e-mail-címre várják, „CAPAZINE LET’S ROLL” tárggyal 2023. június 11. éjfélig.

További információk itt érhetőek el.


letseat_borito.jpg
Látens ízélmények

Az elmúlt időszakban több olyan kezdeményezéssel is találkozhattunk, amelyek az étkezés jövőjével kapcsolatos kérdéseket járták körül – többek között ilyenek Mucsi Emese és Szalipszki Judit, a MENÜ imaginaire néven futó páros projektjei. A kurátori kollektíva tagjai legújabb kiállításukon ismét az ételt, az étkezést helyezik középpontba, ám ez alkalommal a vizuális befogadás, tapasztalás oldaláról közelítik meg. A Capa Központban látható kiállítás rendkívül fiatalos, üde és nem utolsó sorban jó adag humorral átitatott – s bár a látványra helyezi a hangsúlyt, egy cseppet sem felszínes.

Moholy-Nagy-Laszlo-G11-1934.jpeg
Ezt nézd! – Kiállításmegnyitók Budapesten és Debrecenben

A hétre három budapesti kiállítást ajánlunk: Szíj Kamilla legújabb munkáit a Vintage Galériában, az étel, az étkezés és a fotográfia kapcsolatát fejtegető workshop eredményeit bemutató anyagot a Capa Központban és Ádám Anna kísérleti-közösségi projektjét az ISBN könyv+galériában. Hétvégére pedig a debreceni MODEM nagyszabású nemzetözi kiállítását javasoljuk, amely az az Abstraction-Création csoportosulás alkotásait vonultatja fel.