Bogdán Árpád, Enyedi Ildikó, Bucsi Réka és Tenki Réka is szerepel az idei Berlinálén

A csütörtökön kezdődő 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be először Bogdán Árpád Genezis című második mozifilmjét, Enyedi Ildikó Az én XX. századom teljeskörűen felújított változatát, Tenki Rékát az európai filmek legígéretesebb tehetségei között ismerheti meg a filmszakma, Bucsi Réka legújabb animációja pedig a rövidfilmek között versenyez majd.

Bogdán Árpád Genezis című második mozifilmjének világpremierje a nagy presztízsű Berlinale Panorama Special válogatásában lesz február 18-án az alkotók jelenlétében - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap kedden az MTI-vel. Bogdán Árpád új filmje a bűn, a megtisztulás és az újjászületés drámája. A bibliai eredettörténet a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből érkező emberek sorsán keresztül elevenedik meg. A főszerepekben Cseh Anna Marie, Csordás Milán és Illési Enikő Anna amatőr színészek láthatók. Az operatőr Dobos Tamás, a zeneszerző Víg Mihály, a vágó Politzer Péter. A Filmalap támogatásával készült alkotás producere Taschler Andrea és Ferenczy Gábor. A Genezis magyarországi díszbemutatója tavasszal, a Titanic Filmfesztiválon lesz, április 12-től pedig országszerte vetítik majd a magyar mozik.
Enyedi Ildikó első mozifilmje, a cannes-i fesztiválon Arany Kamera-díjjal jutalmazott Az én XX. századom teljeskörűen felújított változata a Berlinale Classics programjában lesz látható először február 20-án a rendező és Máthé Tibor operatőr jelenlétében. A felújítás a film eredeti kameranegatívja és eredeti hangszalagja alapján készült a Filmalap Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Programja keretében a Filmarchívum szakmai irányításával.


Enyedi Ildikó: Az én XX. századom. Berlinale Classics 2018, HUN/BRD 1989, Dorota Segda. Fotó: © István Jávor / a Berlin International Film Festival jóvoltából.

Mintegy 10 év után újra magyar tehetség is bemutatkozik az európai mozifilmek tíz legígéretesebb ifjú színészét felvonultató European Film Promotion „Shooting Stars” programban, ahol Tenki Rékát ismerheti meg a nemzetközi filmszakma.
Az A kategóriás seregszemle rövidfilmes versenyében Bucsi Réka Dániában készített Solar Walk című legújabb animációja indul. A Naprendszer rejtélyeit kutató 21 perces film a viborgi Animation Workshop produkciója nemzetközi csapattal és ezúttal is Lukács Péter Benjámin sound designer közreműködésével készült.


Bucsi Réka: Solar Walk. Berlinale Shorts 2018, DNK 2018. A Berlin International Film Festival jóvoltából.

A világ minden tájáról érkező pályakezdő filmeseknek szervezett Berlinale Talents rendezvénysorozaton három magyar fiatal; Csémy Balázs színész, Tálas Zsófia vágó és Puskás Lilla filmkritikus-újságíró vesz részt.
A Német Filmkritikusok Szövetsége által a Berlinaléval párhuzamosan megrendezett Kritikusok Hetén (Woche der Kritik) Lichter Péter és Máté Bori két alkotásának, a The Rub című kísérleti játékfilmnek és a 2016. október 8. című filmetűdnek lesz a bemutatója.
A Berlinale alatt kezdődő ScriptEast nemzetközi forgatókönyv-fejlesztő workshopon Salamon András vesz részt Boldogságom rövid története című filmtervével.

 

 

 

Forrás: MTI

full_005175.jpg
Bucsi Réka animációs rövidfilmje, a LOVE megnyerte az Oscar-kvalifikáló RiverRun nemzetközi filmfesztivált

Á​prilis 9-én ért véget a 19. RiverRun Nemzetközi Filmfesztivál, melyen Bucsi Réka magyar-francia koprodukcióban készült elsőfilmje, a LOVE a zsűri díját nyerte. Az amerikai fesztivál értékelőbizottsága a film kiváló stílusa, humora és a kivételes vizuális történetmesélése miatt ítélte oda a díjat Bucsi animációjának. Mivel a RiverRun Oscar-kvalifikáló fesztivál, ezért a nyertes alkotások automatikus meghívást kapnak az Akadémia szűkített listájára. A LOVE így a legjobb animációs rövidfilm kategóriájában vált esélyessé a 90. Oscar-gálán.

full_005382.png
TOP 5 LEGJOBB FILM – Enyedi Ildikó szerint

A filmes toplistákat lehet imádni, lehet utálni, de az egyszer biztos, hogy a nagybetűs Képkorszakban, amikor minden „távoli ismerősünk” gépén nullahuszonnégyben fut a uTorrent és szinte bármi elérhető a neten, rendkívül hasznos lehet egy-egy ilyen válogatás. Előttünk a képözön, és nagyon nem mindegy, hogy ebben a túlkínálatban mire figyelünk. Haladhatnánk tematikusan, korszakok vagy műfajok szerint, igazából minden érdekes, a javallat most mégis Artmagazin-specifikus: kortárs képzőművészek, hivatásos képalkotók sorolják fel életük eddigi legmeghatározóbb 5 mozi- vagy filmélményét – és ebből nem csak az derül ki, hogy egy művész mit meg hogyan néz!
Ezúttal Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró, az Arany Medve-díjas Testről és lélekről című film rendezője ajánl:

full_005623.jpg
Európai Filmdíjak - Borbély Alexandra a legjobb női főszereplő, A négyzet a legjobb európai film 2017-ben

Borbély Alexandra kapta a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért szombat este Berlinben, a legjobb filmnek járó elismerést pedig A négyzet című alkotás nyerte el.