Eladósorba került Pierre Cardin „buborékpalotája”, amit magyar származású építész tervezett

Új tulajdonost keresnek Pierre Cardin egykori franciaországi otthonának. Amellett, hogy az épület karaktere rendkívül egyedi, külön érdekesség, hogy egy magyar származású építész, Antti Lovag tervezte a hetvenes években.

A Palais Bulles (Buborékpalota) névre hallgató, közel ezerkétszáz négyzetméteres épület Franciaország déli részén helyezkedik el. Nem véletlenül kapta a Palais Bulles nevet: egymásba fonódó buborékformák adják az épület szerkezetét. Az ikonikus lakóépületet 1979 és 1984 között építették Pierre Bernard francia iparos számára, majd 1992-ben vásárolta meg a tavaly elhunyt divattervező, Pierre Cardin.

A különleges épület tervezője, Antti Lovag 1920-ban született Budapesten. Édesapja orosz, míg édesanyja finn nemzetiségű volt. Hamar elhagyta Magyarországot: hajóépítő mérnöknek tanult Stockholmban, innen ment 1947-ben Párizsba, ahol az École nationale supérieure des beaux-arts hallgatója lett. Az 1960-as évek elejétől Lovag építész helyett habitológusnak nevezte magát, és a természet által ihletett formákkal kezdett kísérletezni. Az emberi testtel harmóniában lévő életterek megteremtésére törekedett – ez alól a bútorok sem kivételek, azoknak is az épületek ívét kellett követniük. Megvalósult épületei Franciaországban találhatók. Az organikus építészet kiemelkedő alakjaként tartjuk számon, akinek minden épületét meghatározzák ezek a buborékformák.

A franciaországi Théoule-sur-Mer településen található villa már a távolból is feltűnik merész formájával. Tíz hálószobával rendelkezik, a lakosztályok falait pedig kortárs művészeti alkotások díszítik. A nyolcezerötszáz négyzetméteres területhez tartoznak még kertek, tavak, teraszok, egy úszómedence és egy ötszáz férőhelyes szabadtéri nézőtér is – mindez a tengerre néző, lélegzetelállító kilátással. A buborékmodulok nagy, lekerekített nyílásainak köszönhetően napfényben fürdik az összes belső tér. A homlokzat ikonikus ívei a lakás enteriőrjeit is meghatározzák, sőt kiterjednek a dekorációra és az egyedi bútorokra is.  

Pierre cardin 1970s bubble palace south france on sale designboom
Pierre cardin 1970s bubble palace south france on sale designboom 4
Pierre cardin 1970s bubble palace south france on sale designboom 5a

Pierre cardin 1970s bubble palace south france on sale designboom 5


Forrás: designboom.com
Fotók: © Le Palais Bulles

Screenshot 2020-11-30 at 21.27.51.jpg
A HETVENES ÉVEK MODERNIZMUSÁBÓL KIÚSZÓ ÓRIÁSHAL ESETE

Ha valakit érdekel, milyen út vezetett a szocializmus modern építészetétől az organikus épületekig, vagy ha tudni akarja, miről folyt a hetvenes évek leghevesebb építészeti vitája, az úgynevezett tulipán-vita, annak Paks, ma még, tanösvényként működik. Útitárs-szerzőnk az Artmagazin idei IBUSZútján Branczik Márta építészettörténész kiránduláson előadott verzióját saját kutatásai és asszociációi alapján alakította élménybeszámolóvá.

FullSizeRender.jpeg
Makovecz és a Városmajori Szabadtéri Színpad

A Városmajori Szabadtéri Színház felújítása már jó ideje várat magára, leharcolt állapotában nem éppen a legvonzóbb téma, ám annál több érdekességet rejt, ezért áttekintjük az épület múltját. És hogy mi köze Makovecz Imrének az egykori szabadtéri mozi vetítőgépházához? Cikkünkből kiderül.

Screenshot 2020-10-05 at 13.31.30.jpg
LOW-TECH AVANTGÁRD?

Átlósan rakott, vakolt téglafal, deszkafödém, két falréteg közötti homokszigetelés, szivattyú nélküli, gravitáción alapuló levegőkeringetési rendszer, fényesre polírozott, portaszító felületek és az alváskutatás mai eredményeinek is megfelelő hálótér. Egy nagy orosz építész háza.