Elhunyt Jerger Krisztina

A művészettörténész számos életmű és összefoglaló kiállítás kurátora, rendezője volt itthon és külföldön.

Lengyel képzettségének köszönhetően az 1980-as, 1990-es évek szinte valamennyi lengyel–magyar vonatkozású, nem csak képzőművészeti eseményének részese, rendezője (Polonia Expressz, Magyar jelenlét, Varsó, Krakkó). Munkásságának fontos részét képezte a múzeumi tárlatépítés: a Szépművészeti Múzeum rendszeres vendégrendezője volt, nevéhez fűződik többek között az Etruszk, a Marcus Aurelius- és a Schickedanz Albert-kiállítás is. 

Az Artmagazin hasábjain legutóbb a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének újrarendezett állandó kiállítása kapcsán a kiállítás rendezőjeként mesélt munkájáról.

Screenshot 2020-03-19 at 15.27.44.png
TUTAJ-SYMPOSION

Tavaly év végén újranyílt a Szépművészeti Múzeum és benne az Antik Gyűjtemény újrarendezett állandó kiállítása, központi terében egy szinte lebegő kortársi gesztussal, amire azért le lehet ülni, és ki lehet magunkat pihenni a szép, klasszikus fejek (Molnár Ferenc után szabadon) további fotózása előtt. Ennek kapcsán beszélgettünk Kelemen Zénóval, a Földközi-tengert és az ókori Mediterráneumot megidéző, funkcionális szobor alkotójával arról, milyen kihívásoknak kellett megfelelnie, és ebben mi jelentett inspirációt. Jerger Krisztinával, a kiállítás rendezőjével, valamint Nagy Árpád Miklóssal, az Antik Gyűjtemény vezetőjével pedig többek között arról, hogy milyen szempontok vezérelték őket a gyűjtemény újrarendezésekor, és miért döntöttek úgy, hogy kortárs beavatkozással teremtenek kapcsolatot a 21. század és a klasszikus örökség között.