Elindult a Van Gogh Worldwide – a Vincent van Gogh-életművel foglalkozó online platform

Az oldal célja, hogy magas tudományos színvonalon publikáljon híreket, valamint egy helyre gyűjtse a festővel kapcsolatos művészettörténeti és technikai információkat.

A Van Gogh Worldwide három intézmény összefogásában jött létre, finanszírozói a Netherlands Institute for Art History, a Van Gogh Museum és a Kröller-Müller Museum. Mindegyikük mélyreható információkkal rendelkezik a Van Gogh-életműről, ezért döntöttek úgy, hogy összefognak és szakértelmüket, valamint a rendelkezésükre álló adatokat digitális formában osztják meg az érdeklődőkkel. A platformot számos partner, többek között múzeumok, magánszemélyek és kutatóintézetek együttműködésével hozták létre.

Screenshot 2020 11 09 at 22.23.59

A Van Gogh Worldwide oldala

A oldalon látható Vincent van Gogh összes Hollandiában készült műve, azok pontos információival – legyen szó festményről, rajzról vagy éppen nyomatról. Ez több mint 1000 alkotást jelent. Sőt a munkák adatai – beleértve a származási és kiállítási előzményeket, az adott műről szóló szakirodalmat és a levélreferenciákat –, valamint a technikai információk is megtalálhatók minden alkotásnál. Az oldal különlegessége, hogy Van Gogh leveleibe is bepillantást nyerhet a nézelődő, és így az is megtudható, , hogy a művész  hogyan nyilatkozott saját munkáiról.

És ami a legszuperebb: minden műről láthatunk képeket, és azokat igazán nagy méretben, közelről is megnézegethetjük.

Forrás: artdaily.com

full_000591.jpg
Van Gogh levelei

Mivel Van Gogh – alig tíz alkotó esztendővel a háta mögött – 37 évesen egy revolverrel mellkason lőtte magát, nem maradtak fenn róla fecsegő kiállításrecenziók, színes napilapbeli hírek vagy adatgazdag interjúk. Ráadásul legfőbb támasza, a Párizsban műkereskedőként ügyködő Theo is meghalt rögtön Vincent után. Ezért felbecsülhetetlen értékű forrás a művészettörténet számára Van Gogh levelezése. A labilis idegrendszerű, zárkózott holland festő többkötetnyi levelet írt össze rövid élete során – ma ezek jelentik a legfontosabb forrást és a kulcsot az életművéhez.

full_000336.jpg
Van Gogh vázlatfüzete

Doreta Peppa egészen különös felfedezést tett nemrégiben. Miközben az elhunyt édesapja után maradt kacatok között turkált, egy tenyérnyi papírfüzet került a kezébe. Az érdektelen apró könyvecskét ma bank széfje őrzi, ugyanis a megkérdezett görög műtárgyszakértők szerint Vincent Van Gogh használta egykor vázlatfüzetként. A szenzációs lelet eredetiségét már az amszterdami Van Gogh Múzeum munkatársai vizsgálják.

full_003686.jpg
Van Gogh a padlásról

Egy anonimitását egyelőre megőrizni kívánó norvég magángyűjtő birtokában van egy rég elveszettnek hitt Van Gogh-festmény, amit eddig még csak nem is díszhelyen, hanem a padlásán tárolt.

full_000126.jpg
Új Van Gogh-festmény!

1889-ben Van Gogh megszállottként dolgozott a Saint-Remy melletti szanatóriumban, egyre mélyebbre süllyedve az elmebaj mocsarába. Párizsban élő műkereskedő öccsének, Theónak el is küldött egy csinos ceruzarajzot, a vad liánokként kavargó apró virágokról – a vázlat ma az amszterdami Van Gogh Múzeum büszkesége. A kutatók idáig hiába keresték a rajz után készített eredeti olajfestményt. Majd egy bostoni restaurátor szenzációs felfedezéssel állt elő, pár nappal ezelőtt...

full_004192.jpg
A megőrjített Van Gogh

René Berger (aki akkoriban az AICA, a Művészetkritikusok Nemzetközi Szövetségének elnöke volt) már az 1960-as években kifejtette, hogy Van Goghról majdnem lehetetlen elfogulatlanul írni. Elvetve hát a számára gyanús mélylélektani, szellemtörténeti és az ő korában divatos információelméleti fejtegetéseket, azt javasolta a befogadónak: igyekezzen tekintetbe venni, hogy a „művészet és a magánélet más-más síkon játszódik”, tehát a művészt magát, „lelke mélységeit” csakis művein keresztül próbálja megérteni.

full_005836.png
Van Gogh aukción, meztelen látogatók, Greenaway Szolnokon és Murakami tervezte lemezborító – HETI POP

Az Artmagazin Online felületén ezentúl hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

full_000800.jpg
Döglött akták - Ki vágta le Van Gogh fülét?

A tavalyi év nagy művészettörténeti szenzációja volt Hans Kaufmann és Rita Wildegans Van Gogh füle – Gauguin és a némasági fogadalom című könyve. A német kutatópáros új elméletet dolgozott ki a legnagyobb közönségkedvenc, Van Gogh borotvás öncsonkításáról. A botránykönyv szerint ugyanis nem ő maga, hanem festő barátja, Gauguin vágta le Vincent fülét, és nem is borotvával, hanem egy párbajtőrrel! A meglepő elméletet rögtön felkapta a sajtó, de lehet-e tisztán látni a festő alakját körbelengő évszázados ködben? Az új megvilágításban: Szentek Élete, intermittens porphyria, a délfrancia Japán, homoerotikus vonzalom és Gauguin kiélezett tőre.