Épségben eltávolították a Notre-Dame nagy orgonáját

Négy hónapig tartott, míg kiemelték a hangszert a romok közül.

Korábban már mi is írtunk a Notre-Dame orgonájának tisztítási munkálatairól – a munkafolyamat mostanra jelentősen előrehaladt, a hangszer eltávolításával foglalatoskodó hatalmas vállalkozás első felvonása a végéhez érkezett.

Habár a tűzvész során a lángok nem érték el az orgonát, az oltási munkálatok alatt az orgona ólomporos lett – emellett a hangszert korábban is érték károsodások, így a 2019 júliusi kánikula hőingadozása sem volt rá jó hatással. Mindezek miatt határozták el, hogy az orgonát meg kell tisztítani és helyre kell állítani – ez a művelet azonban a helyszínen, a templom belsejében nem hajtható végre.

Notre dame organ3

Forrás: theartnewspaper.com, © Patrick Zachmann

Nyáron közel 30 méter magas állványt emeltek az orgona elé, hogy így lehetővé váljon az eltávolítása. A billentyűzeti konzol volt az első elem, amelyhez hozzá nyúltak – ezt augusztus elején emeltek ki. Az így felszabadult hely lehetőséget adott a fennmaradó munkálatok kényelmesebb elvégzésére. 

Az elmúlt négy hónapban négyezer fém- és facsövet, valamint dobozrugót vittek el négy vízálló konténerben, és szállították el őket egy Párizs külterületén található raktárba. A székesegyházban jelenleg csak a játszóasztal bizonyos elemei, néhány fújtató és több síp található, amelyek túl törékenyek vagy nehezen távolíthatók el, ezért ezeket a helyszínen tisztítják meg.

Az orgona kiemelése a tervezettnél két hónappal hamarabb ért véget – így egyre nagyobb az esély arra, hogy a hangszer az eredetileg kitűzött dátumon, 2024. április 16-án, egy hangolást követően újra meg tud majd szólalni.

Forrás: theartnewspaper.com

Cathédrale_Notre-Dame_de_Paris-_3_June_2010.jpg
2024 áprilisára elkészülhet a Notre-Dame helyreállítása

Szeptember vége előtt befejeződik a párizsi Notre-Dame-székesegyháznál a tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártorony körüli állványzatnak a lebontása.

2020_aug17_notredame.jpg
Elkezdődött a Notre-Dame orgonájának helyreállítása

Az orgona darabonkénti eltávolítása és megtisztítása az épület helyreállításának egyik utolsó fázisa, aminek köszönhetően a katedrális megőrizheti eredeti hangját. A munka augusztus elején kezdődött, ezt megelőzően pedig, a művelet érdekében, felállványozták az épület orgonát őrző részét.

Screenshot 2020-07-28 at 14.08.43.jpg
FIRE WALK WITH ME

A Notre-Dame fa tetőszerkezete a felújítási munkálatok közben kapott lángra április 15-én este. A nemzetközi sajtót és a közösségi médiát szinte perceken belül elárasztották a sokak számára a nyugati kultúrát szimbolizáló katedrális égését ábrázoló képek és videók.

full_006224.png
HETI POP – Braille LEGO, 3D printelt Notre Dame és a legújabb Banksy-mű

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

full_006387.png
HETI POP – Újabb Notre Dame-terv, a festmények illata és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjazottai

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

Screenshot 2020-10-09 at 11.24.46.jpg
Újabb radikális Notre-Dame látványterv született

Azt hinnénk, hogy már minden különlegesebb, a Notre-Dame leégett tetőszerkezetét rekonstruáló tervet láthattunk. Annak ellenére, hogy a francia elnök, Emmanuel Macron úgy döntött, hogy a párizsiak kedvenc katedrálisát eredeti, a tavalyi tűz előtt ismert állapotában kell újjáépíteni, egy holland dizájnstúdió, a trsnfrm most újabb, alternatív ötleteket osztott meg az interneten.