Fotók, amelyek akár Wes Anderson filmjeiből is származhatnának

Wally Koval és felesége, Amanda 2017-ben indították el utazásra fókuszáló Instagramjukat – és nem is gondolták, hogy egy nap alatt több mint egymillió követőjük lesz majd. Az Accindentally Wes Anderson (Véletlen Wes Anderson) nevet viselő profil célja az volt, hogy kevésbé ismert oldalakról mentsen át értékes vagy éppen izgalmas tartalmakat – művészi építészeti képeket, belsőépítészeti részleteket, tájakat –, olyanokat, amelyek akár egy Wes Anderson-film részletei is lehetnének.

Az Instagram oldal az említett tartalmakat, amelyeket a világ minden tájáról gyűjtenek szerkesztői, a képek tárgyairól szóló történelmi információkkal kiegészítve teszi közzé. Az oldalon többek között a Fővám téri vásárcsarnok képe is szerepelt már – a csarnok történetével, tervezőinek nevével és az épület ma betöltött szerepével.

102 postmaster alaska heath travels

Posta, Wrangell, Alaszka, fotó: Robin Petravic & Catherine Bailey

Miután a digitális platform ilyen nagy számban vonzotta az érdeklődőket, Koval úgy döntött, hogy nyomtatott formában egy szűkebb kollekciót is szeretne megőrizni gyűjtéseiből – így született meg a Voracious kiadó gondozásában a nemrég megjelent Accidentally Wes Anderson című könyv, amely 200-nál is több helyszínt mutat be. A könyvbe került képek nagy része nem szerepelt az ide tartozó Instagram oldalon – a kinyomtatott tartalmakat több mint 15 000 beérkezett anyag közül válogatták.

Wesanderson1

A könyv borítója

full_006209.png
Átkelés a szimmetrián

Milyen mintázatok ismerhetők fel az egyik legkedveltebb hollywoodi rendező filmjeiben, milyen traumát dolgoz fel ezekben, avagy mire jó, ha lelép az apuka?

full_006545.png
ART LIFE AQUATIC

Kitömött tatutetem, narválszarv kehely, fedeles bezoár, elefántcsontból faragott főnixmadár, farkasember-portrék, gyermekpáncél – ilyesmiket láthat az ember, ha ellátogat arra a kiállításra Bécsben, ami a császári kincseskamrából mutat be válogatott darabokat. De kik lehetnek az irigyelt válogatók? Kik játszhatták, ha csak időlegesen is, a császár és császárné szerepet? Nem más, mint kedvencünk, az európai kultúra hollywoodi ügynökének számító filmrendező, Wes Anderson és felesége, a látványokra szintén fogékony Juman Malouf.

full_005780.png
HETI POP – Milánói nyomtatófarm, elásott repülők és Wes Anderson inspirálta bár

Az Artmagazin Online felületén ezentúl hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.