Georg Baselitz hat „fejjel lefelé” portréját ajándékozta a Metropolitan Museum of Art intézményének

A művész és felesége, Elke a nagyvonalú ajándékot a New Yorkban működő múzeum 2020-ban ünnepelt 150. születésnapjára adta.

Mind a hat szóban forgó festmény 1969-ben készült és mind látható a Georg Baselitz: Pivotal Turn (Georg Baselitz: Döntő fordulat) címet viselő kiállításon, ami január végétől egészen július 18-ig tart nyitva.

Da. portrait franz dahlem 1969

Georg Baselitz: Da. Portrait (Franz Dahlem), 1969

A portrékon Baselitz barátai és kollégái láthatók – akik mind a német művészeti közeg szereplői –, többek között  Martin G. Buttig újságíró, Franz Dahlem  galerista és Karl Rinn gyűjtő. A festmények hat évtizeden keresztül a művész saját gyűjteményének részét képezték – azért készítette őket a hatvanas évek végén, hogy megdöntse a portré műfajának konvencióit. A fejjel lefelé látható portrék dezorientálják a nézőt, akinek így a kép minden részletét meg kell vizsgálnia, fel kell fedeznie annak perspektíváját a befogadáshoz.

A friss donáció előtt a Met gyűjteménye három festményt és 18 papíralapú rajzot birtokolt George Baselitztől.

Forrás: artnews.com

full_000621.JPG
Saatchi 25 millió fontos ajándéka

A híres, hírhedt galériás Charles Saatchi legújabb húzásával igencsak felkavarta a művészeti színtér állóvizét. Ugyanis a 6 és félezer négyzetméteres, londoni magángalériáját, 200 műtárgyával együtt (melyek összértéke meghaladja a 25 millió fontot) a brit államnak ajándékozta. Így a Saatchi Galéria ezentúl a Londoni Kortárs Művészeti Múzeum nevet viseli.

2-Szenaforgato lany_1974-Cr.jpg
A Szépművészeti Múzeumnak ajándékozta Korniss Péter az eddigi életműve egészét átfogó archívumot

Korniss Péter több mint harmincezer darab, az egész eddigi életművét átfogó, jól kutathatóan rendszerezett felvételt ajándékozott a múzeumnak, amelyek a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként működő Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézetben Korniss Péter Archívumként kerülnek elhelyezésre.