Görögország miniszterelnöke új ajánlatot tett a Parthenón márványainak visszaszolgáltatása érdekében

A márványokért cserébe más kincseket adna kölcsön az Egyesült Királyság számára.

A márványok Londonba kerülésének történetéről, valamint azok helytelen megőrzéséről korábban mi is írtunk – a több évtizedes történetben most új fejlemények vannak. Az elmúlt évben formálódott nemzetközi vélemény szerint a British Museum nem megfelelő körülmények között őrzi az Elgin-márványokat – a görög miniszterelnök, Kyriakos Mitsotakis múlt kedden, november 16-án többek között ez ügyben is találkozott a brit miniszterelnökkel, Boris Johnsonnal. 

10561389d

Forrás: artnews.com

Boris Johnson álláspontja szerint az ügyben a Brisith Musemnak kell állást foglalnia. Azonban ez a mostani nyilatkozata szemben áll a márciusi, a görög Ta Nea című újságnak mondottakkal. Akkor ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a márványokat nem kellene visszaküldeni Görögországba, hiszen Nagy Britannia azokat legálisan szerezte meg a 19. század elején.

A Görögország véleményét tolmácsoló Kyriakos Mitsotakis szerint a márványokat a 19. században ellopták országukból, azok valójában az Akropolisz Múzeumhoz tartoznak és itt az ideje, hogy komoly és felelősségteljes döntés szülessen a kérdésben. Ennek jegyében országa hajlandó más, külföldön eddig sosem látott műtárgyakat kölcsönözni Nagy Britanniának akkor, hogyha a márványok visszakerülnek Athénba. Az ügyben azonban egyelőre nem született további előrelépés.

Forrás: news.artnet.comabcnews.go.com

2014_1121_unnamed-51_large.jpeg
Hogyan kerültek a Parthenón márványai a British Museumba?

A Parthenón szobrait – illetve azoknak egy részét az őket Angliába költöztető, majd 1816-ban a brit kormánynak eladó skót nemes, Elgin 5. grófja után – Elgin-márványokként is ismerhetjük.