Hosszú évek vívódása után lebontottak egy Picasso-muráliát

A művészeti élet szereplői és a munka eredeti helyén történő megőrzéséért tüntetők legnagyobb szomorúságára csütörtökön a munkát raktárba szállították Oslóban.

Az 1970-es évek óta a város kormányzati negyedében volt látható Picasso és a norvég művész, Carl Nesjar The Fishermen (A halászok) című betonmuráliája, amely a negyed központi terére néző falra készült. A fali mű az Y-Block néven ismert épületen volt megtalálható, ezzel az ország legnevesebb public art darabja volt – egészen múlt csütörtökig, amikor is eltávolították a helyszínről, hiszen az önkormányzat hamarosan lebontani tervezi a munkának otthont adó Y-Blockot, miután az 2011-ben egy terrortámadás során megsérült.

20oslo1 jumbo

Forrás: nytimes.com

A munkát csütörtökön délben két teherautó szállította el egy tároló helyiségbe az épület belsejében található másik, The Seagull (A sirály) című Picasso munkával együtt. A tervek szerint mindkét mű helyet kap a helyszínre tervezett új kormányzati épületben – ez azonban nem nyugtatta meg a munkák védelméért küzdőket, többek között Nesjar lányát sem.

A munkák sorsa a 2011-es autóba rejtett bombával végrehajtott terrortámadás óta – amelyben többen elhunytak és megsérültek – kérdéses volt. Nikolai Astrup miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy a művek hamarosan olyan új és jóval biztonságosabb épületbe költöznek, ahol látogathatóak maradnak. 

full_004086.jpg
Egy nap Picassóval Egerben

Kit nem vonz a gondolat, hogy bepillantson, meglesse a nagy művészek hétköznapjait, az önfeledten szórakozó, hajdani ifjú titánokat. A Kepes Intézet időgépe a századforduló Párizsába, a Montparnasse bohém negyedébe röpíti a látogatót, hogy egy egész napot tölthessen Picasso, Modigliani, Kisling, Erik Satie és Max Jacob társaságában.

full_003158.jpg
Picasso vagy Picasso?

Ami művei szignózását illeti, Picasso igen szeszélyes volt, sokszor elfeledkezett az aktusról, az utólagos dedikálást pedig nemegyszer megtagadta.

full_000763.jpg
Picasso és a mesterek

A „Picasso” márkajelzés mindenhol működik. A spanyol mester neve tizenkétezer látogatót vonzott egy hódmezővásárhelyi kerámiatárlatra – de Párizsban is ugyanúgy az ősz szenzációjaként reklámozzák a Picasso és a mesterek című óriáskiállítást. A Grand Palais-ban megrendezett bemutató biztosra ment: az avantgárd képzőművészet legismertebb sztárja mellé még néhány tetszőleges klasszikust is odaillesztett. Egy jó adag El Greco, egy-két Monet, kevéske Renoir, csipetnyi Velazquez és persze Van Gogh. Elsőre hajánál fogva előrángatott ötletnek tűnik az öntörvényű Picassóhoz előfutárokat társítani. Hiszen a kopasz zseni éppen azzal vívta ki kortársai és a hálás utókor megbecsülését, hogy örökké képes volt a megújulásra.

full_001453.jpg
Picasso, Dalí, Bacon

A nagy aukciósházak hozták a formát a múlt heti modern és impresszionista árveréseken. Kisebb sikerek, kiegyensúlyozott kereskedés.

full_000153.jpg
PICASSO, GRECO, KÖBÜKI MEG A TÖBBIEK - Kósa János festészete

Teljességgel történelmietlen, ám annál izgatóbb kérdés, hogy vajon Picassót magával ragadná-e a Mátrix képi világa, átformálná-e festészetét Lara Croft agresszív szépsége, a Roxfort virtuális valósága avagy a japán mangák hatásvadász képkockái. Efféle történelmietlen (ám annál izgatóbb) kérdéseknek csak a művészet, különösképp pedig az ezredforduló festészetének világában van létjogosultsága. A harmadik évezred piktorai szívesen öltik magukra az időutazók gúnyáját, és hónuk alatt a Galaxis-útikalauzzal bátran fejest ugranak az időkapu fortyogó mágneses terébe. Ebből a nézőpontból Kósa János inkább hajaz az ötödik elemet védelmező csillagközi héroszra, mint Pablo mesterre. Éppolyan biztonsággal navigál az eltérő stíluskorszakok idősíkjai között, mint amilyen otthonosan mozog a múzeumok gondosan hibernált műremekeket őrző tereiben. Az értelmezés nyűgével birkózó művészettörténész itt megnyugodva hátradőlhet, tanulmányaiból ismert stílusok, ikonográfiai toposzok népesítik be Kósa vásznait. Festészetének élettere a história, beszédmódja az ezredforduló számára oly ismerős historizálás. Ahogy az egy képzett tudós festőhöz illik, művei szomjazzák a szöveges magyarázatot, mozgósítva egy tanult bölcsész veretes irodalmi és filozófiai kelléktárat.

picasso2.jpg
Rejtett Picasso-rajzot találtak egy híres absztrakt festménye alatt

Picasso-rajzot fedeztek fel a 20. századi mester egy híres absztrakt festménye alatt, amikor a korszerű technológiai eszközökkel tüzetesen megvizsgálták az alkotást.