Idén is meghirdették a TÓTalJOY Díj pályázatát

TÓT Endre és a Szépművészeti Múzeum Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézete (SZM-KEMKI) pályázatot hirdet kortárs művészeknek. Kutatásra épülő művészeti projektterveket várnak.

A TÓTalJOY díj alapítója és támogatója, Tót Endre képzőművész, hosszú ideje tervezte egy olyan támogatási forma létrehozását, amely a kortárs magyar képzőművészeti szcéna szereplőit segíti. A TÓTalJOY díjra kortárs művészek pályázhatnak megvalósításra szánt, művészeti kutatásra épülő projekttervvel. Az elbírálás során előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek reagálnak a kulturális kontextusok változásaira és a kortársi dilemmákra. A nyertes pályázó részére kutatási és kurátori konzultációs lehetőséget biztosítunk az SZM-KEMKI-ben, valamint kiállítást szervezünk a megvalósuló projektből.

A TÓTalJOY Művészeti díj összdíjazása bruttó 10.000 EUR-nak megfelelő forintösszeg, amelyből 6000 EUR a művész honoráriuma; a fennmaradó 4000 EUR pedig a pályázati felhívás lebonyolítására, valamint a projekt és kiállítás megvalósítására fordítandó. A művészeti díj odaítéléséről egy kilenctagú, hazai és nemzetközi tagokból álló grémium dönt, akik a beérkezett digitális portfóliók alapján választják ki a nyertes pályázatot.

A grémium tagjai 2023-ban:

Zdenka Badovinac (igazgató, Kortárs Művészeti Múzeum (MSU), Zágráb)
René Block (kurátor, galerista, Berlin)
Fehér Dávid (igazgató SZM - KEMKI)
Kaszás Tamás (képzőművész, 2021. évi díjazott)
Kürti Emese (kutatási igazgatóhelyettes, KEMKI)
Lukács Nóra (kurátor, Berlin)
Michal Novotný (a Modern és Kortárs Gyűjtemény vezetője, Nemzeti Galéria, Prága)
Berenika Partum (kurátor, Berlin)
Petrányi Zsolt (osztályvezető, SZM – Magyar Nemzeti Galéria, Jelenkori Osztály)

Leadási határidő: 2023. március 12. 24:00 óra
A pályázat elbírálásának határideje: 2023. március 30.

A teljes pályázati kiírás ezen a linken érhető el.

Picture1.jpg
Íme a TÓTalJOY díj

Tót Endre és a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) – Artpool Művészetkutató Központ pályázatot hirdet művészetkutatásra épülő projektterv megvalósításának támogatására.

01_Állókép_a_Szívvel_és_Értelemmel_című_kiállításhoz_készült_interjúvideóból_2021.jpg
Kaszás Tamás az első TÓTalJOY díj nyertese

Tót Endre és a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) – Artpool Művészetkutató Központ 2021-ben díjat alapított kortárs képzőművészek számára. A 10 000 euró összdíjazású TÓTalJOY díjat kutatásalapú művészeti projektekkel pályázó művészek kaphatják. A díj idei, első nyertese Kaszás Tamás, akinek TÓTalJOY díjból megvalósítandó projektterve az Elveszett bölcsesség címet viseli.