Íme a TÓTalJOY díj

Tót Endre és a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) – Artpool Művészetkutató Központ pályázatot hirdet művészetkutatásra épülő projektterv megvalósításának támogatására.

A TÓTalJOY díj alapítója és támogatója, Tót Endre képzőművész, hosszú ideje tervezte egy olyan támogatási forma létrehozását, amely a kortárs magyar képzőművészeti szcéna szereplőit segíti.

A díj elnevezése Tót Endre 1970-es években elindított és az öröm fogalmára épített konceptuális programjából ered. A korai öröm-darabok, illetve a TÓTálÖRÖMÖK sorozat minimalista akciói ma a kelet-európai konceptuális művészet narratívájának legfontosabb művei közé tartoznak.

„Örömeim” a 70-es évek diktatórikus állapotának visszatükröződései.Az örömök abszurd eufóriájával válaszoltam a cenzúra, a bezártság és az élet minden területén érezhető elnyomásra, habár ez az elnyomás nagyon finom eszközökkel, szinte alig láthatóan működött. Nagyon indirekt módon reagáltam arra a korra, amelyben élnem kellett. Humorral, könnyeden és valahol filozófiával. A sötét színeket, a drámát következetesen elkerültem munkáimban. Ha eltekintek a kor ideológiájának nyomasztó hatásától, az örömök a magány, az egyedüllét örömei is voltak. Amit az ember átélhet az elnyomás alatt, de a legnagyobb szabadságban is. 

Picture1

A TÓTalJOY díjra kortárs művészek pályázhatnak megvalósításra szánt, kutatásalapú művészeti projekttervvel. Az elbírálás során előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek az Artpool archívumához és szellemiségéhez kapcsolódva reagálnak a kulturális kontextusok változásaira és a kortárs dilemmákra.

A díj értéke

A TÓTalJOY összdíjazása bruttó 10.000 EUR-nak megfelelő forintösszeg, amelyből 6000 EUR a művész honoráriuma; a fennmaradó 4000 EUR pedig a KEMKI – Artpool Művészetkutató Központ kezelésében a projekt és kiállítás kapcsán felmerülő költségekre fordítandó. 

Lebonyolítás

A művészeti díj odaítéléséről egy hattagú, hazai és nemzetközi tagokból álló grémium dönt, akik a beérkezett digitális portfóliók alapján választják ki a nyertes pályázatot.

A grémium tagjai 2021-ben:

  • Fehér Dávid (igazgató, KEMKI)
  • Gróf Ferenc (képzőművész, Párizs)
  • Kürti Emese (kutatási igazgató-helyettes, osztályvezető, KEMKI – Artpool Művészetkutató Központ)
  • Lukács Nóra (kurátor, Berlin)
  • Berenika Partum (kurátor, Berlin)
  • Székely Katalin (kurátor, OFF-Biennále, Blinken OSA Archívum)

A pályázatok benyújtása

A pályázatok leadási határideje: 2021. augusztus 30., 24:00 óra.

A pályázatokat elektronikus úton, a [email protected] e-mail címre várják. 

A sikeres pályázó részére kutatási és kurátori konzultációs lehetőséget biztosítanak az Artpoolban, valamint kiállítást szerveznek a megvalósuló projektből. 

További részletek és a teljes pályázati kiírás elérhető az Artpool honlapján, ezen a linken.

full_006501.png
„Ezt a periódusomat akkor egy kicsit intermezzónak éreztem”

Az acb Galéria olyan Tót Endre-festményeket mutat be legutóbbi kiállításán, amelyek több mint harminc éven át egy raktárban várták, hogy valaki újra felfedezze őket. Tót Endrével a változatos életmű egy időre elfeledett darabjairól, az informel festészet hatásáról és egy munka váratlan felbukkanásáról beszélgettünk.

full_000640.jpg
Festőélet Magyarországon 7. – „Ezért maga egy sapka pénzt fog fizetni”

Rettegtem, marad-e mondanivalója a Könyvhétre megjelentetett önéletrajza után (Örülök, ha egyik mondatot a másik után írhatom, Noran, Bp., 2009. 321 nagyméretű, illusztrált oldal), de mint mindig, szerencsére most is ömlött belőle a szó. Csak olyasmit kérdeztem, amit az önéletrajzában nem találtam.

full_001517.jpg
Egy világpolgár művész utazásai térben és időben

A hazai közegben a kiállítások kapcsán főleg az ún. intézményi sztárkiállításokról esik a legtöbb szó, pedig a sztárkiállítás kifejezést úgy is megközelíthetnénk, hogy a (művész)sztárok kiállítása. Ebből a szempontból mindenképp figyelemre méltók Tót Endre ez évi megjelenései a nagyvilágban.