Így nézhetett ki Raffaello

3D rekonstrukció készült az olasz festő, Raffaello arcáról – a modell pedig egy hosszú évek óta fennálló rejtélyt is feloldhat a festő végső nyughelyét illetően. A nagy reneszánsz mesterek triumvirátusának – Michelangelo és Leonardo da Vinci mellett – tagja 37 évesen hunyt el 1520-ban. Róma Pantheonjában álló sírját egész évben vörös rózsa díszíti.

A festő testét a 19. században exhumálták, ekkor a szakemberek egy gipszlevonatot is készítettek Raffaello koponyájáról. Azonban a feltárást végző hozzáértők egyáltalán nem voltak biztosak abban, hogy a testi maradványok valójában a fesőhöz tartoztak, hiszen a feltárás során több koponyamaradvány is előkerült a sírból. Néhány koponyáról tudjuk, hogy a művész tanítványaihoz tartoztak, azonban nagy részük beazonosítatlan maradt.

Raphx 1

A népszerű mítosz szerint a reneszánsz festő igencsak aktív szexuális életet élt, halálát szifilisz okozta – a szakemberek szerint azonban nagyobb eséllyel okozhatta tüdőgyulladás, ami a szeretők hideg éjszakákon történő meglátogatása során alakulhatott ki.

Mivel idén van Raffaello halálának 500. évfordulója, a római egyetem csapata eldöntötte, hogy a koponyáról készített gipszmásolat alapján létrehozza a festő fejének 3D modelljét. A folyamat végeztével a modell tiszta egyezést mutatott a festővel egy időben alkotó művészek Raffaellót ábrázoló portréival. A 3D modell csak az eredeti arc 80 százalékát rögzíti – a fülek körüli terület az, ami nehezen rekonstruálható, de ez nem gond, hiszen Raffaelló hosszan viselte a haját és az a modellen is eltakarja a kérdéses részt. 

full_003297.jpg
Raffaello budapesti ifjúja: Ippolito d’Este képmása?

Raffaello budapesti Ifjú képmása mintha az itáliai quattrocento világának megtestesítője lenne: nem véletlen, hogy a korszakot bemutató megannyi könyv címlapján köszön vissza. Lehetséges volna, hogy ez az emblematikus kép csupán valami méltán elfeledett perc-embert ábrázoljon? A kutatás évszázados vágya, hogy erre nemmel feleljen, és az ifjút a kor valamely kimagasló, nevezetes személyiségével azonosítsa. Ám az eddigi kísérletek rendre hamvukba holtak. Most Alessandro Ballarin, a páduai egyetem nagynevű professzora az esztergomi gyermek-érsek, Beatrix királyné rokona, Ippolito d’Este személyében véli megtalálni a kép modelljét.

full_000105.jpg
Raffaello előkerül

A Christie's július 5-i londoni árverésén gazdára talált a közelmúlt egyik legkiemelkedőbb klasszikus arcképe, Raffaello Lorenzo II. de Mediciről készített csodálatos portréja. A reneszánsz festőfejedelem szinte összes képét rangos múzeumi gyűjtemény őrzi. A 18,5 millió fontért elkelt virtuóz portré egyike az utolsó szabadlábon lévő Raffaellóknak. Mint minden jó klasszikus régiségnek, Lorenzo arcmásának története is bővelkedik kalandokban.

full_000500.jpg
Az urbinói Raffaello

Raffaello, a pápai udvar ünnepelt festőfejedelme, a római maniera grande megalkotója, most visszatér szülőföldjére, egészen pontosan az urbinói Montefeltrók egykori sasfészkében üzemelő képtárba. Az olasz kisváros múzeuma hatalmas kiállítással tiszteleg a reneszánsz géniusz nagysága előtt, összegyűjtve Urbinóhoz kapcsolódó alkotásait.