Június 4-ig lehet pályázni az Esterházy Art Awardra

A pályázat kiírója az ausztriai székhelyű Esterházy Privatstiftung. A 2009-ben alapított és nyertesenként ötezer euróval járó, a fiatal, kortárs képzőművészetet népszerűsítő díjat kétévente, minimum kettő, maximum három negyvenöt év alatti magyar képzőművésznek ítéli oda a független, nemzetközi szakmai zsűri.

Az idei évben két új taggal bővül a díj zsűrije. Dr. Ulrike Groos, a Kunstmuseum Stuttgart igazgatója, aki többek között a zürichi székhelyű Camille Graeser Alapítvány kuratóriumának, valamint a müncheni QUIVID Művészeti és Építészeti Bizottságának tagja, illetve Barbara Horvath művészettörténész, kurátor – aki a Kunstverein Eisenstadt művészeti vezetője – ebben az évben vesznek részt először a beérkezett pályamunkák elbírálásában. 

Esterházy Art Award 2021-es kiállítása, Fotó: Végel Dániel

Az Esterházy Art Award 2021-es kiállítása a budapesti Ludwig Múzeumban, Fotó: Végel Dániel

A zsűri, már korábbról ismert tagjai: Dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum főigazgatója, Dr. Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Privatstiftung vezérigazgatója, Rieder Gábor PhD, szabadúszó művészettörténész, kurátor, szerkesztő, Szegedy-Maszák Zsuzsanna, PhD, művészettörténész, kurátor, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár fő muzeológusa, az Indiana University vendégprofesszora, és Vitus Weh, kiállításszervező, kurátor, kutató, az Esterházy Privatstiftung művészeti tanácsadója. 

A pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal, valamint ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal lehet indulni. A kiállításra rendelkezésre álló múzeumi terek lehetővé teszik a nagyobb méretű, illetve installációs művek befogadását is, ezeknek a pályaműveknek a benyújtásánál az első körben terveket, illetve vázlatokat is elfogadnak. A beérkezett pályázatokból a zsűri előreláthatóan húsz pályázót jelöl a díjra, akiknek 2023. december 15-től 2024. március 3-ig kiállítása nyílik a Ludwig Múzeum –Kortárs Művészeti Múzeumban. 

Pályázni ezen a linken lehet 2023. június 4-ig. A második fordulóba továbbjutó művészek június közepén írásban kapnak értesítést. 

A díjátadó 2023. december 14-én lesz a Ludwig Múzeumban. 

Az Esterházy Art Award odaítélésével a hercegi háznak a kortárs képzőművészet területén gyakorolt mecénási tradíciója folytatódik. Közép-európai történelmének köszönhetően az Esterházy Privatstiftung emellett kötelességének tekinti, hogy kulturális összekötő szerepet töltsön be Kelet és Nyugat, múlt és jelen között. Ennek megfelelően az Esterházy Art Award célja a nemzetközi párbeszéd támogatása. A díjat 2009-ben a Borsos Lőrinc alkotópár, Horváth Dániel és Siegmund Ákos, 2011-ben Karácsonyi László Attila, Király András, Szabó Ábel, 2013-ban Csató József, Kaliczka Patríczia, Kovács Olívia, 2015-ben Kaszás Tamás, Makai Mira Dalma és Tibor Zsolt,  2017-ben Ezer Ákos, Keresztes Zsófia és Nagy Imre, 2019-ben Győri Éva Andrea, Nemes Márton és Puklus Péter, míg 2021-ben Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám kapták meg.

Ulbert_Tranker_Rózsa_vegeldaniel_532767.jpeg
Kihirdették a 2021-es Esterházy Art Award győzteseit

Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám a kétévente odaítélt Esterházy Art Award díjazottjai.

full_003728.jpg
Átadták az Esterházy Művészeti Díjat

November 28-án harmadszorra adták át az UNIQA támogatásával 2009-ben létrehozott Esterházy Művészeti Díjat, amelyre idén 196 fiatal (a kiírás feltétele szerint negyven év alatti) magyar festőművész pályázott. A fejenként ötezer euróval járó díjat minden második évben, legalább két, legfeljebb három művésznek ítéli oda a független szakmai zsűri. A zsűritagok – Dr. Hegyi Lóránd, Dr. Alexander Tolnay, Niklai Judit, Fenyvesi Áron, Rieder Gábor, Vitus Weh valamint az Esterházy Magánalapítvány részéről Dr. Ottrubay István, az UNIQA részéről pedig Othmar Michl – november elején tizenhárom művészt válogattak be a Szépművészeti Múzeum ION-Piramisában megrendezett kiállításra.