Kihirdették a Horváth Művészeti Alapítvány Kritikai Díjának 2020-as nyerteseit

A Horváth Művészeti Alapítvány a művészeti kritikaírás ösztönzésére 400 ezer forintos kritikai szakújságíró díjat hozott létre, amit idén másodszor ítéltek oda. Az egyik nyertes cikk az Artmagazin hasábjain jelent meg.

A Horváth Művészeti Alapítvány a hazai színtéren kimagasló összegűnek számító díjjal a hazai szaksajtó tevékenysége iránti elismerését szeretné kinyilvánítani, működését segíteni. Így olyan hazai, kortárs művészeti eseményről szóló írást jutalmaz minden évben egy alkalommal, ami nemcsak a művészet szerteágazó problémaköreit világítja meg szélesebb közönség számára is, hanem kritikai gondolkodásmódról tanúskodik, diskurzust generál, illetve a hazai kortárs művészet jelenségeit, műcsoportjait, akár csak egy-egy művét is értőn elemzi, ezzel visszajelzést adva maguknak az alkotóknak is.

Az idei évben a művészeti sajtóorgánumok főszerkesztői által beküldött 28 írást egy szerkesztőkből, szakírókból álló zsűri bírálta el, és hozta meg döntését, ez alkalommal is a díj megosztott odaítéléséről. A bírálati szempontok között kiemelt szerepet kapott a közönségbarát nyelvezet, a szöveg stílusa, a világos gondolatmenet, a témaválasztás releváns volta, a kritikus észrevételek közlésének módja és a kritikusoktól elvárható elfogulatlanság mellett is egyéni kifejezés- és látásmód. 


A két díjazott:

Molnár Ráhel Anna: Mint ahogy egy kaleidoszkóp változó képeivel játszadoznak. Jegyzetek Ulbert Ádám művészetéhez (Artmagazin)

Huth Júliusz: A társadalmi cselekvés lehetőségei (exindex)

A két kiváló szöveg kiemelése mellett a Horváth Művészeti Alapítvány elérhetővé teszi a zsűri shortlistjén szereplő írásokat is, hogy a díjat figyelemmel kísérők újra olvashassák az elmúlt év legjobb szakszövegeit.  


Borítókép: Ulbert Ádám: Thalassa II. / Hal, Vulkán, Ikrek – Kapcsolat és szeparáció (a Hallal), 2017, olaj, vászon, 130 x 85 cm © Ulbert Ádám

full_006471.png
Kihirdették a Horváth Művészeti Alapítvány kritikusi díjazottait

Idén májusbán jelentették be, hogy a Horváth Művészeti Alapítvány korábbi években nyújtott művészeti támogatásainak 2,5 millió forintos összegét az idei évtől az alapító jóvoltából 5 millió forintra emelik. Emellett a művészeti kritikaírás ösztönzésére 400 ezer forintos kritikai szakújságíró díjat hoznak létre, amely idei kiírástól kezdve minden évben szeptemberben kerül kiosztásra. 

Screenshot 2020-09-23 at 11.08.18.jpg
MINT AHOGY EGY KALEIDOSZKÓP VÁLTOZÓ KÉPEIVEL JÁTSZADOZNAK

Emberarcú virágok, szalamandrák, hermafroditák, kedves torzszülöttek, felszabadító démonok – művészet, ami a káoszra nyit kaput. Vagy mi van, ha amit eddig káosznak gondoltunk, közelebb van hozzánk, mint a rend?