KIHIRDETTÉK AZ IDEI STRABAG ARTAWARD INTERNATIONAL FINALISTÁIT

A díj az egyik legfontosabb, magán tőkéből alapított képzőművészeti elismerés Ausztriában.

 A meghívott nemzetközi zsűri évente egy fődíjat és négy elismerést oszt ki, összesen harmincötezer euró értékben. Az idei zsűri – Bencsik Barnabás, Vladimír Beskid, Roman Grabner, Goschka Gawlik, Vít Havránek, Edith Raidl, Tanja Skorepa és Wilhelm Weiß – április 27-én döntött arról, hogy kik a díj idei finalistái.

Íme a névsor: Jósefina Alanko, Peter Cvik, Samira Homayouni, Liza Libenko, Grzegorz  Siembida.

Liza Libenko: Dark Sun’s rising, 2022-2023, aszfalt, föld, lakk, olaj, vászon, 165 x 135 cm

Liza Libenko: Dark Sun’s rising, 2022-2023, aszfalt, föld, lakk, olaj, vászon, 165 x 135 cm


A STRABAG Artaward International 2023 zsűritagjai egy tizenötezer eurós fődíjat és négy, egyenként ötezer eurós elismerést osztanak ki a pályázók között. A díjátadó ünnepség után az öt díjazott mindegyike önálló kiállítást rendezhet a bécsi STRABAG Artlounge-ban.

A díjátadót, ahol a nyertes is kihirdetésre kerül, június 15-én tartják Bécsben.

full_000259.jpg
Sikertörténet - a STRABAG-díj 10 éve

A hazai kortárs művészetet támogató cégek mezőnyéből biztos dobogós a STRABAG – nem is az évente erre költött összeg miatt, bár az sem csekély – hanem a koncepciózus munka és a rang miatt, amit a 10 éve létrehozott festészeti díj elnyerése jelent. A mostani rang előfeltétele volt persze, hogy a díjat olyan valaki gondozza – Pinczehelyi Sándor –, aki maga művész, de tanít is, rajta tartja a szemét a fiatalokon, és önzetlenül dolgozik a legtehetségesebbek felkutatásán. Aztán az is kellett, hogy mindenféle nagyhatalmú „hozzáértő” helyett a díj odaítélését egy megkérdőjelezhetetlen szaktekintélyekből álló kuratóriumra bízzák, amelynek évekig Néray Katalin, Kovalovszky Márta és Hegyi Lóránd voltak a tagjai – és ami 2005-ben Jerger Krisztina és Petrányi Zsolt személyével bővült, majd Hegyit Készman József helyettesítette. (Elképzelhető, hogy Petrányi és Készman nem örül a díjkiírás feltételeinek, vagyishogy csak festménnyel lehet pályázni, nyilván szívesen teret adnának a más médiumokkal foglalkozó művészeknek, viszont az eredeti kiírás ebben konzervatív.)

ezerakoscover.jpg
„Őrült pozíciókba helyezett emberi alakok”

Az 1994 óta megrendezett STRABAG Artaward International pályázatán minden évben negyven évnél fiatalabb alkotók munkáit díjazzák, akik a festészet vagy a grafika műfajában dolgoznak. 2021-től kezdődően három éven át Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról is lehet pályázni az Ausztriában átadott díjra. Idén két fiatal magyar művész, Bernáth Dániel és Ezer Ákos munkái is bekerültek a legjobb öt közé. Mindkét magyar döntős alkotóval beszélgettünk a Bécsben június kilencedikén átadott díj kapcsán – íme az Ezer Ákossal készített interjúnk.

bernathcover.jpg
„A hordozó bizonyos értelemben tiszteletet követel”

Az 1994 óta megrendezett STRABAG Artaward International pályázatán minden évben negyven évnél fiatalabb alkotók munkáit díjazzák, akik a festészet vagy a grafika műfajában dolgoznak. 2021-től kezdődően három éven át Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról is lehet pályázni az Ausztriában átadott díjra. Idén két fiatal magyar művész, Bernáth Dániel és Ezer Ákos munkái is bekerültek a legjobb öt közé. Mindkét magyar döntős alkotóval beszélgettünk a Bécsben június kilencedikén átadott díj kapcsán – íme a Bernáth Dániellel készített interjúnk.