KÖRKÉP – Egy megszállott gyűjtögető kollekciója

Lépold Zsanett

A héten egy különleges aukciós anyag kerül terítékre, méghozzá Pierre Le-Tan illusztrátor és díszlettervező gyűjteménye, aki – munkájához hűen – rengeteg műalkotással és tárggyal vette körbe magát párizsi lakásában.

Árverésre bocsátják Pierre Le-Tan (1950–2019) illusztrátor és díszlettervező hatalmas kollekcióját: a Sotheby's aukcióin a rajzai mellett a párizsi lakásában őrzött, több mint 500 darabos gyűjteménye is szerepel. A világ minden tájáról származnak tárgyai, műalkotásai: például rengeteg fénykép, kerámiák Kínából és a nyugati térségből (köztük egy Picasso-bagoly is), üveg és ezüst alkotások, szobrok, régiségek, távol-keleti művek, könyvek, kéziratok és mindenféle textilmunka. „Hamar rájöttem, hogy ez az én világom, és semmi más: a rajz és a művészeti gyűjteményem” – olvasható a néhai illusztrátor és díszlettervező párizsi lakásában. Az alkotó gyakran beszélt a „múlt iránti nosztalgiájáról”, amit nemcsak gyűjteménye tükröz, hanem a pasztell árnyalatú, egy cseppnyi szürrealizmussal átitatott akvarellrajzai is.

 Pierre le tan la cravate bleue est eur3 000 4 000

Pierre Le Tan: La Cravate bleue (A kék nyakkendő). A © Sotheby's jóvoltából

Pierre le tan 3

A képen, ami Le-Tan párizsi lakásában készült, az ázsiai és az európai térségből származók műalkotások, régiségek és textíliák láthatók, amik mind szerepelnek a Sotheby's aukcióján. Fotó: © Sotheby's

Le-Tan 1950-ben született a Párizs közelében található Neuilly-sur-Seine-ban. Apja Lê Phổ neves vietnámi festő volt, aki először Nizzában, majd Párizsban telepedett le. Anyja Paulette Vaux, a Time és a Life magazinok francia újságírója volt. Tehetségét korán felfedezték: 17 éves korában elküldte néhány rajzát a New Yorkernek, majd 19 éves korára két címlaptervét is megjelentette a magazin. Az 50 éven átívelő karrierje alatt dolgozott a New York Timesnak, a Vogue-nak, a Tatler Magazine-nak és a The World of Interiorsnek, valamint olyan nagy divatmárkák reklámkampányaiban is megjelentek rajzai, mint a Lanvin vagy a Gucci. Az illusztrátor 2019-ben hunyt el rákban. 

A Sotheby's aukciója két részből áll: egyrészt egy párizsi offline árverésből, amit március 16-án tartanak, a kollekció másik felét pedig március 9. és 17. között kínálják eladásra egy online aukció keretében. A tételek között szerepel Pierre Cardin egyik cipője is, ami a lábujjak vonalát követi (800–1200 euróra, vagyis 290 000–430 000 forintra becslik) és David Hockney portréja Le-Tanról (30 000–50 000 euró, azaz 10,7–17,8 millió forint között mozog).

 Pair of shoes in the shape of feet pierre cardin paris 80 s est eur800 1 200

A Pierre Cardin tervezte cípő, ami követi a lábujjak vonalát. Fotó: © Sotheby's

Le-Tan kényszeres gyűjtögető volt, ami egészen gyermekkoráig vezethető vissza. Hétéves korában kezdett el piacokra járni, amiben főként apja volt a „tettestárs”. Gyakran jártak a párizsi Les Puces de Saint-Ouen régiségpiacra és múzeumokba. Kétségtelen, hogy ezek a látogatások fejlesztették a látásmódját, ízlését és azt, ahogy a világ tárgyait, örökségét szemléli. Egyszer ezt írta: „Rendszeresen jártam múzeumokba kiállításokat nézni, vagy antikváriumokba... Általában a szüleimet követtem. Gyakran jártam szüleim barátainál is, és ezeknek következménye, hogy beszippantott ez a tárgyakkal teli, művészi környezet. Szóval nem volt választásom.”

A gyűjtemény nem teljes, hiszen 1995 októberében a Sotheby's londoni aukcióján már kalapács alá került néhány darabja. Ám a folyamatosan fejlődő kollekció azóta újabbakkal bővült, hiszen Le-Tan továbbra is ugyanolyan érzékenységgel és céltudatossággal folytatta a gyűjtést, a tárgyak felhalmozását, mint korábban.

„Tárgyak ezrei vannak a birtokomban, mondhatni, több ezer. Még akkor is, ha a legtöbbjük csak emléktárgy, én továbbra is keresem, kutatom, megszerzem az újabbakat. Maga a megszerzés valamilyen rejtélyes okból a legfontosabb az egészben. Számomra a gyűjtés egy nélkülözhetetlen és tökéletesen haszontalan tevékenység.”

Pierre le tan 2

A fotó Le-Tan lakásában készült, és olyan rajzok láthatók rajta, amik szerepelnek az aukción – becslések szerint 100 euró (36 ezer forint) körüli árral. Fotó: © Sotheby's


 

Forrás: theartnewspaper.com, sothebys.com

im-282282.jpeg
KÖRKÉP – Évindító aukciók

A tavalyi év káosza a művészeti piacot sem kerülte el: a gazdasági helyzet alakulása visszaszorította az eladásokat, a kiállítások mellett az aukciókat is át kellett költöztetni az online térbe. Az idei év azonban a bizakodásról szól, vásárok és árverések sorát tervezik megvalósítani az elkövetkező hónapokban. Mi is ebben bízunk, ezért útjára indítjuk új rovatunkat, amiben a műkereskedelem legfontosabb és legérdekesebb történéseit mutatjuk be – aukciós rekordokkal, méltatlanul ismeretlen művészek történeteivel vagy éppen meghökkentő adatokkal.

Screenshot 2022-01-25 at 17.26.24.jpg
CÍMLAPSZTORIK

Textilminták, forma- és dizájntervek, grafika, illusztráció – a tengerentúlon új otthonra lelt magyar művészek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy New York a kultúra fellegvárává váljon.

Screenshot 2020-07-28 at 13.57.53.jpg
KÁRÁSZ MARISKA, AVAGY A SZŰRMINTÁKTÓL AZ ABSZTRAKT TEXTILIG

Előző számunkban az idősebb lányról írtunk, most a fiatalabbról lesz szó. Magyar tervezőnők Amerikában.