Kutatói ösztöndíjprogramot hirdet a Fajó Alapítvány

A Fajó Alapítvány ösztöndíjprogramot hirdet a kortárs képzőművészet, iparművészet, fotóművészet, építőművészet, dizájn területén tevékenykedő kutatóknak és kutatócsoportoknak Fajó János Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművész életművének feldolgozására. A pályaművek beadási határideje: november 30.

Az ösztöndíjprogram célja a magyar képzőművészet számára meghatározó jelentőségű alkotó életművének tematizálása és feldolgozása olyan kutatási programok támogatásával, amelyek feltárják az életmű napjainkra vonatkozó képzőművészeti, társadalmi, gazdasági hatásait, rávilágítanak az életmű nemzetközi képzőművészeti életben betöltött vonatkozásaira.

Pályázni lehet olyan elméleti- és kutatómunkával, stratégiaalkotással, amely hosszú távon lehetőséget ad Fajó János komplex életművének, különböző korszakainak, szervezői/pedagógiai tevékenységének (Pesti Műhely, Józsefvárosi Galéria, szabadiskolák), kapcsolatrendszerének, köztéri tevékenységének nemzetközi összefüggésekben való vizsgálatára. A szöveges kutatási vagy elméleti anyagon felül kiállítási koncepcióval vagy dokumentumfilm ötlettel is lehet jelentkezni.

A pályázók munkájához a Fajó Alapítvány biztosítja a szükséges információkat, lehetőséget nyújt a hagyaték megtekintésére, a dokumentáció, az archív anyagok tanulmányozására, felhasználására és segít a külföldön elérhető anyagok beszerzésében.

A beérkezett pályaműveket szakmai kuratórium bírálja el, melynek tagjai:
Kolozsváry Marianna, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa dr. Petrányi Zsolt, az MNG Jelenkori Osztályának gyűjteményvezetője Sárvári Zita, a Fajó Alapítvány művészeti tanácsadója Sasvári Edit, a Kassák Múzeum igazgatója Váradi Mátyás, a Fajó Alapítvány elnöke

A pályázati ötletvázlatok leadási határideje: 2020. november 30.

A nyertes pályázatok kihirdetése: 2021. január 15.

A nyertes pályázatok beadási határideje: 2021. szeptember 30.

Az ösztöndíj időtartama:
Az elfogadott pályaművek kidolgozására 8 hónap áll a pályázók rendelkezésére, ez idő alatt az ösztöndíjasok havi díjazásban részesülnek. A 8 hónapos munka lezárásaként egy minimum 25 000 karakteres anyagot kell leadni.

Az ösztöndíj összege: havi bruttó 250 000 Ft

A pályázóknak a nyertes pályázatok kihirdetése után egyeztetett ütemterv szerint, 4 hónap után egy tanulmányrészt kell leadniuk és beszámolási kötelezettségük van a kuratórium felé.

A pályázat kötelező elemei:
A pályázó/k szakmai életrajza
Minimum két oldal, maximum 8000 karakteres szinopszis
Szakmai ütemterv (benne vállalás az első 4 hónap alatt elvégzett munkára)

A pályázatokat az [email protected] címre várják.

Az ösztöndíjprogram pályázható kerete: 20 000 000 Ft

A Fajó Alapítvány fenntartja magának a jogot, hogy kibővítse a program anyagi keretét, és ha az szükséges, meghosszabbítsa az ösztöndíj időtartamát.

További kérdéssel és információval kapcsolatban az Alapítvány nyújt tájékoztatást az [email protected] e-mail címen.

A pályázat létrejöttét a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány támogatta.

800px jános fajó drop csepp

Fajó János: Csepp. Forrás: wikipedia.hu

77-7-2.jpeg
Interjú Fajó Jánossal

Fajó János a Kádár-kori magyar művészeti élet egyik fenegyereke. Korán megteremtette függetlenségét mind szellemi, mind anyagi értelemben (saját bevallása szerint könnyű helyzetben volt, hiszen vegyész felesége eltartotta). Kassáktól ered az a művészetszemlélet, vagy inkább beszéd a formák és színek nyelvén, ami munkáit, gondolkodásmódját azóta is jellemzi, és amit azóta szabadiskolai tanítványok generációinak adott tovább. A hetvenes-nyolcvanas években példa nélkül való, ahogy a pártállami szisztéma mellé barátaival, művésztársaival egy egész kis alternatív intézményrendszert építettek ki: műhelyt (Pesti Műhely), kiállítóteremhálózatot (az aczéli direktívával összhangban, vidéki művelődési házakban), később évekig működtették önállóan a Józsefvárosi Galériát, majd, hogy az oktatás se maradjon ki, művésztelepet is létrehozott, szabadiskolát vezetett (Szerencs, Encs). Azt mondja, először nem Gagarin járt az űrben, hanem Malevics, őt magát pedig máig minden érdekli, aminek színe és formája van. Kiállítás a Missionart Galériában.

Barcsay Jenő- Házcsoport- 1963- olaj- falemez- Ferenczy Múzeumi Centrum.jpg
Október 31-ig lehet pályázni a Barcsay-díjra

Idén is kihirdette pályakezdőket támogató pályázatát a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány. Október 31-ig jelentkezhetnek fiatal festőművészek a Barcsay-díjra.