Megvalósul a HÍRDALCSOKOR live: Kartali Asszonykórus & Varsányi SzIrének a PLACC Fesztivál keretében

A köztéri performansz Alicja Rogalska (PL), Erdődi Katalin, Annus Réka, a Kartali Asszonykórus és a Varsányi SzIrének együttműködése

Találkozóhely: a Magyar Rádió egykori irodaháza előtt (1088 Budapest, Pollack Mihály tér 4-6.)

Időpontok (a PLACCC Fesztivál keretében)

2021. szeptember 3. (péntek) 18.00
2021. szeptember 5. (vasárnap) 16.00

További időpontok (a Budapesti Őszi Fesztivál keretében):

2021. október 2. (szombat)
2021. október 3. (vasárnap)

Ha a média nem számol be a vidék, a falvak valóságáról, másnak kell átvennie a szerepet. Az OFF-Biennále Budapest keretében nagy sikerrel bemutatott HÍRDALCSOKOR művészeti együttműködésben Alicja Rogalska lengyel képzőművész, Erdődi Katalin kurátor és Annus Réka népdalénekes a Kartali Asszonykórussal dolgoztak együtt és közösen átírt népdalokon keresztül beszéltek a vidéki élet kihívásairól és különböző generációkhoz tartozó nők tapasztalatairól. A kollaboratív alkotófolyamat célja a népdalkör repertoárjában szereplő dalok átköltése - újragondolása és aktualizálása - volt úgy, hogy az új szöveg a kórustagok élethelyzetét és mindennapjait, az általuk fontosnak tartott kérdéseket és témákat dolgozza fel.

2 hírdalcsokor video still c árpád horváth

HÍRDALCSOKOR, részlet a videóból, © Árpád Horváth

Az elmúlt években kialakult „médiaháborúra” és az egyre inkább központosító elvek alapján működő hazai információs politikára reagálva az alkotók a népdalokat az alulról szerveződő „közösségi híradás” lehetőségeként látják, melyek különböző emberek és közösségek hangját erősítik fel és teszik hallhatóvá. A kórustagok által megélt helyzetekből kiindulva a HÍRDALCSOKOR nemcsak a közelmúlt történéseinek sokhangú és szubjektív olvasatát tárja elénk, hanem a női élettapasztalatokat hangsúlyozva olyan témáknak ad hangot, mint a „láthatatlan” női munka terhe vagy a házasság és családi élet küzdelmei.

Az OFF-Biennálén videómunka formájában bemutatott HÍRDALCSOKOR a PLACCC Fesztivál részeként először lesz élőben hallható, a Kartali Asszonykórus előadásában. Az alkotók a budapesti Varsányi SzIrének feminista kórussal együttműködésben egy városi séta formájában megvalósuló köztéri performanszot hoznak létre, amely során az átköltött népdalok a Varsányi SzIrének által összeállított és több szólamban előadott popszámokkal, slágerekkel és versekkel kerülnek párbeszédbe. A fiatal nőkből álló feminista kórust a HÍRDALCSOKOR szövegei inspirálták abban, hogy saját tapasztalataikat, történeteiket és reflexióikat összegyűjtsék és a Kartali Asszonykórus dalaira válaszképpen saját dalcsokrot készítsenek.

A Magyar Rádió egykori székházától induló séta rendhagyó belvárosi helyszíneken és köztereken át vezeti a közönséget, melynek állomásain a két kórus humorral és éleslátással tudósít női élettapasztalatokról, hol egymásba fűzve, hol ütköztetve a pop és a népi kultúrát, a városi és a vidéki élet kihívásait. 

Magyar és angol nyelven. A dalszövegek kétnyelvű fordítása a helyszínen lesz elérhető.
Koncepció és dramaturgia: Erdődi Katalin és Alicja Rogalska, Annus Réka és Szári Laura közreműködésével

Előadják: a Kartali Asszonykórus és a Varsányi SzIrének kórus tagjai
Kórusvezetők: Szári Laura (Varsányi SzIrének), Volter Domonkos (Kartali Asszonykórus) Projektmunkatársak: Drótos Dominika, Vida Szabolcs
A séta/előadás hossza: kb. 90 perc
Kényelmes cipő és időjárásnak megfelelő ruházat ajánlott, a séta részben szabadtéren valósul meg. 

Ingyenes program, előzetes regisztráció ezen a linken keresztül lehetséges.

A Facebook esemény itt érhető el.

Támogatók: Adam Mickiewicz Intézet, Osztrák Kulturális Fórum, Osztrák Szövetségi Művészetért, Kultúráért, Közszolgálatért és Sportért Felelős Minisztérium
Az OFF-Biennále Budapest és az Art At Work Egyesület (Bécs) közös produkciója.

Screenshot 2021-05-01 at 10.43.47.jpg
Munka, munka, láthatatlan munka

Múlt héten nyílt meg az Alicja Rogalska, Erdődi Katalin és Annus Réka által jegyzett és a Kartali Asszonykórussal együttműködésben megvalósult Hírdalcsokor című projekt bemutatókiállítása.